Bloomberg stapt uit presidentsrace

Michael Bloomberg. ©Photo News

De gewezen New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg staakt zijn Democratische presidentscampage. Hij stelde zwaar teleur op Super Tuesday, waaraan hij nochtans een fortuin had uitgegeven.

De mediamiljardair Michael Bloomberg, de oprichter van de gelijknamige financiëledienstengroep, is woensdag uit de Democratische race gestapt voor het Amerikaanse presidentschap. 

De gewezen burgemeester van New York stelde dinsdag zwaar teleur toen hij voor het eerst deelnam aan de Democratische voorverkiezingen. Op Super Tuesday won hij geen enkele van de 14 staten waar gestemd werd. In ruim de helft haalde hij niet eens de kiesdrempel van 15 procent. Enkel in het Amerikaanse overzees gebied Samoa finishte hij als eerste. 

Half miljard dollar

Bloomberg, die pas eind november zijn kandidatuur bekendmaakte, spendeerde de voorbije maanden ruim een half miljard dollar uit zijn persoonlijke fortuin aan reclamespotjes. Hij bouwde ook een indrukwekkende logistieke machine uit. Maar zijn campagne kwam nooit echt van de grond.

Tijdens zijn eerste twee televisiedebatten ging Bloomberg compleet de mist in. Veel Democraten wantrouwden hem ook omdat hij in het verleden een Republikeinse partijkaart had. Veel latino's en Afro-Amerikanen hadden geen vertrouwen in hem omdat hij in New York destijds een hard politiebeleid invoerde dat minderheidsgroepen disproportieel viseerde.

Joe Biden

Bloombergs exit is nog wat meer goed nieuws voor Joe Biden, die dinsdag al tien van de 14 staten won. Bloomberg viste net als Biden in de vijver van gematigde kiezers, die de socialistische kandidaat Bernie Sanders te links vinden.

De voorbije dagen haakten ook de gematigde kandidaten Pete Buttigieg en Amy Klobuchar al af. Ze schaarden zich achter Biden, die nu als dé Democratische centrumkandidaat geldt. Ook Bloomberg kondigde aan zijn steun én enorme persoonlijke fondsen aan Biden te geven in de tweestrijd met Sanders.

Officieel zijn er nog vier Democratische kandidaten om het in november op te nemen tegen Donald Trump. Elizabeth Warren en Tulsi Gabbard boekten dinsdag echter een nog slechter resultaat dan Bloomberg, en het is wachten tot ook zij de strijd staken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud