Advertentie

Boehner haalt uit naar verzet Tea Party tegen begroting

De Republikeinse voorzitter of 'speaker' van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden John Boehner - Foto AFP ©AFP

John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft in een persconferentie de begrotingsdeal met de Democraten verdedigd. Hij haalde fors uit naar de conservatieve Tea Party-beweging, die gestart is met een campagne tegen de deal.

De begrotingsdeal werd dinsdagavond voorgesteld door Republikein Paul Ryan en Democrate Patty Murray. Het is meteen de eerste keer in 3 jaar dat beide partijen een compromis bereiken over de overheidsfinanciën. De dreiging van een nieuwe 'government shutdown' is voor 2 jaar verdwenen.

Het akkoord moet nu nog bekrachtigd worden door het voltallige Congres (Huis en Senaat). De voornaamste tegenstand komt uit de hoek van de Tea Party-beweging. Die conservatieve vleugel van de Republikeinse partij ijvert voor een zo klein mogelijke federale overheid, en wil dus meer besparingen zien dan nu in het akkoord staan.

Die tegenstand komt met name van een aantal onafhankelijke, goed gefinancierde lobbygroepen die kunnen terugvallen op een zekere invloed op vooral Republikeinse volksvertegenwoordigers. Ze dragen namen als The Club for Growth, Americans for Prosperity en Heritage Action.

Maar zij krijgen nu lik op stuk van Boehner. Tijdens een persconferentie verdedigde hij het begrotingscompromis. Hij haalde ook uit naar de critici. 'Wie kritiek levert voor hij weet waarop hij kritiek heeft, verliest alle geloofwaardigheid', klonkt het fel. Hij doelt daarmee vooral op de eerder genoemde bewegingen, die meteen van leer trokken nog voor Ryan en Murray de deal hadden voorgesteld.

Gevraagd naar wat hij zou doen als de Tea Party Republikeinse afgevaardigden in het Congres onder druk zouden zetten om tegen te stemmen, zei Boehner: 'Het kan me niet schelen wat ze doen.'

Dat belet niet dat een aantal notoire Tea Party-volksvertegenwoordigers al aankondigden dat ze zich zouden verzetten tegen het akkoord. Het gaat dan om onder meer Marco Rubio en Rand Paul, twee namen die vaak geciteerd worden als mogelijke Republikeinse genomineerden voor de volgende presidentsverkiezingen in 2016.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud