Advertentie

Boston krijgt het zwaarder te verduren dan New York

De avondspits in New York werd verstoord door de eerste sneeuwval. ©Photo News

De winterstorm die in de nacht van maandag op dinsdag het noordoosten van de VS helemaal tot stilstand bracht, is minder erg gebleken dan gevreesd. New York ontsnapte aan de historische hoeveelheid sneeuw die was voorspeld. In de regio rond Boston is de storm wel hevig.

Van onze correspondent in New York

De storm trof in de nacht van maandag op dinsdag het noordelijke deel van de Amerikaanse oostkust, de dichtstbevolkte regio van het land. Over een strook van meer dan 400 kilometer, van de staten New Jersey tot Maine, werden grootschalige voorzorgsmaatregelen genomen. In vijf staten was de noodtoestand afgekondigd en op veel plaatsen was alle verkeer verboden. 

De treinen van en naar New York waren stilgelegd, net als het volledige metronetwerk van de stad. Dat zorgde ervoor dat de grootste stad van de VS helemaal tot stilstand kwam maandagavond. De straten waren grotendeels leeg, en de meeste horecazaken en winkels waren gesloten. 

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, had gewaarschuwd voor de zwaarste sneeuwstorm ooit in de stad. 'Mijn advies is dat iedereen zich voorbereidt op het ergste', zei de burgemeester in de aanloop naar de storm. Voor de stad werd tot 60 centimeter sneeuw voorspeld, of zelfs meer. 

Maar dinsdagochtend bleek dat de stad grotendeels gespaard bleef. Er viel tussen tien en twintig centimeter sneeuw, en de gevreesde hevige windsnelheden bleven uit. 

Sinds half acht dinsdagochtend lokale tijd mogen auto's weer de straat op in New York City en New Jersey. Ook het openbaar vervoer komt weer op gang. Dat maakten de Blasio en Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, dinsdagochtend bekend. 

We have lifted the travel ban on our city's roads. If you have to drive today, please drive slowly and carefully.— Bill de Blasio (@BilldeBlasio) January 27, 2015

De New York Stock Exchange ondervindt geen last en is dinsdag volgens de geplande uren open. 

NYSE to open the stock market at normal trading hours today #Snowmageddon2015 pic.twitter.com/KCNrErZYmg— NYSE (@nyse) January 27, 2015

Ten noorden van New York is de storm wel veel heviger. In de regio New England en de streek rond de stad Boston is er hevige sneeuwval in combinatie met hoge windsnelheden en overstromingen. Op sommige plaatsen is de stroom ook uitgevallen.

Maar volgens het Massachusetts Emergency Management Agency zijn er voorlopig geen slachtoffers of gewonden, zegt The Boston Globe. 

De noordoostelijke sneeuwstorm duurt dinsdag nog de hele dag. 'Een verlammende en historische sneeuwstorm zal nog tot dinsdagavond zijn impact hebben op de regio', meldt de National Weather Service. Mensen krijgen de raad niet te reizen. 

Today's Weather: Powerful #noreaster continues to affect Northeast: http://t.co/vT29JlRubR #Blizzardof2015 pic.twitter.com/vppNAfFTaQ— NWS (@NWS) January 27, 2015

Op een persconferentie dinsdagochtend kreeg gouverneur van New York Andrew Cuomo de vraag of de voorzorgsmaatregelen om de regio rond New York helemaal tot stilstand te brengen niet overdreven waren. 

'Het is altijd best om voor veiligheid te kiezen', zei Cuomo. 'Ik heb het ook al anders gezien, en dan kan het snel heel akelig worden.' Cuomo verwees naar een hevige en onverwachte sneeuwstorm in de stad Buffalo in december, waarop de overheid onvoldoende was voorbereid.

Op deze video is te zien hoe de storm zich ontwikkelt in het oosten van de Verenigde Staten.

Maandag en dinsdag zijn ook duizenden vluchten geschrapt van en naar de grote luchthavens aan de oostkust, zoals Newark, New York JFK en Boston Logan. Verwacht wordt dat het luchtverkeer dinsdag nog de hele dag zwaar verstoord zal zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud