Breder onderzoek tegen Trump in de maak

©REUTERS

De Democraat Jerry Nadler, voorzitter van de Amerikaanse commissie van Justitie, vindt dat het huidig onderzoek tegen Amerikaans president Donald Trump niet volstaat. Hij wil een diepgaandere en bredere procedure.

De voorzitter van de commissie van Justitie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil een breder onderzoek naar president Donald Trump. Het parlementslid, de Democraat Jerry Nadler, heeft aangekondigd dat zijn commissie maandag documenten van meer dan 60 mensen zou opvragen, onder wie ook de oudste zoon van de president, Donald Trump Jr.

Afzettingsprocedure

Het is heel duidelijk dat de president de rechtsgang heeft belemmerd.
Jerry Nadler
Voorzitter commissie voor Justitie

Het is deze commissie die verantwoordelijk zou zijn voor het opstarten van een mogelijke afzettingsprocedure tegen Trump. 'Het is heel duidelijk dat de president de rechtsgang heeft belemmerd', zei Nadler in een interview met zender ABC. Door de documenten op te vragen, wil de commissie 'het onderzoek starten om aan het Amerikaanse volk de rechtszaak voor te leggen over belemmering van de rechtsgang, corruptie en machtsmisbruik.'

Nadler oordeelt dat het huidige onderzoek van Robert Mueller niet volstaat en vindt, net als andere Democraten in het Congres, dat de focus breder moet zijn. Het interview met Nadler volgt op de publieke getuigenis van de vroegere persoonlijke advocaat van Trump, Michael Cohen. Die beschuldigde zijn voormalige baas ervan meermaals te hebben gelogen als kandidaat en als president.

'Geen misdaden'

©EPA

Maar volgens Kevin McCarthy, fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, heeft Nadler 'beslist de president af te zetten de dag dat de president de verkiezingen won'. McCarthy uitte ook kritiek op Cohen, die volgens hem is gefaald in zijn verantwoordelijkheid als advocaat om Trump te waarschuwen tegen mogelijk illegale acties. Ook zei hij dat campagneovertredingen geen misdaden zijn die tot een 'impeachment' of afzetting kunnen leiden.

De Amerikaanse president Donald Trump haalde afgelopen zaterdag hard uit naar Robert Mueller, de speciale aanklager die de banden onderzoekt tussen Trumps presidentscampagne en Rusland. Hij deed dat op de jaarlijkse conservatieve bijeenkomst CPAC (Conservatieve Political Action Conference). In de twee uur dat hij het CPAC-publiek toesprak, nam Trump ook de Democraten stevig onder vuur, onder meer over hun klimaatplannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud