Advertentie

Burgemeester Chicago op ramkoers met politievakbond

©AFP

Het conflict tussen de burgemeester van Chicago en de voorzitter van de politievakbond raakt tot in de rechtzaal.

Vrijdag besloot een rechter in Chicago dat de voorzitter van de politievakbond, John Catanzara, niet lager publieke verklaringen meer mag afleggen. Het is de laatste ontwikkeling in de toenemende spanningen tussen burgemeester Lori Lightfoot en Catanzara. De spanningen hebben alles te maken met coronamaatregelen.

Lightfoot eiste eerder dat alle werknemers van de stad zich laten vaccineren ofwel twee keer per week een negatieve coronatest voorleggen. Daarom moesten ook alle politie-agenten uiterlijk vrijdag online hun vaccinatiestatus doorgeven. De politie-agenten die hun status weigeren te geven moeten op onbetaald verlof waarna ze uiteindelijk ontslagen worden.

Ik kan en zal niet toekijken hoe de retoriek van complotdenkers de gezondheid en veiligheid van de burgers in Chicago bedreigt.
Lori Lightfoot
Burgemeester van Chicago

Dat tot woede van Catanzara die vervolgens in twee video's alle politie-agenten opriep om hun vaccinatiestatus niet op te geven. Dinsdag voorspelde hij dat als een groot aantal agenten dat zouden doen, Chicago dit weekend '50 procent minder agenten' zou hebben. De burgemeester stapte daarop naar de rechter en deze oordeelde dat de uitspraken van de vakbondsleider een reëel risico vormden voor de openbare orde.

'Ik kan en zal niet toekijken hoe de retoriek van complotdenkers de gezondheid en veiligheid van de burgers in Chicago bedreigt', zei Lightfoot. Daarnaast zei ze dat Catanzara opriep tot een staking, iets dat verboden is voor politie-agenten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud