Burgemeester New York ook kandidaat-president

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, is kandidaat voor het Witte Huis. ©AFP

Er wacht de linkse Democraat Bill de Blasio een moeilijke strijd om zijn kandidatuur te verzilveren.

'Ik ben een New Yorker. Ik weet al lang dat Trump een pestkop is. En ik weet hoe ik hem moet aanpakken.' Samen met een twintigtal andere Democraten is nu ook de burgemeester van New York Bill de Blasio (58) kandidaat om het op 3 november 2020 op te nemen tegen Donald Trump in de presidentsverkiezingen.

In een video breekt hij een lans voor de gewone Amerikaan. 'Mensen uit het hele land hebben het gevoel dat ze vastzitten of zelfs achteruitgaan, maar de rijken werden rijker', zegt de Democraat, die een links profiel heeft. 'Het is tijd dat we de werkende mensen op de eerste plaats zetten.'

Zijn kandidatuur lokte meteen een vlammende reactie uit van president Trump. 'De Democraten krijgen er nog een mooie bij: Bill de Blasio, de slechtste burgemeester ter wereld. Hij is een grap, maar als je van hoge belastingen en misdaad houdt, is hij je man. New York haat hem', tweette hij. De Blasio is een van de felste critici van Trump en diens aanpak van de migratie en klimaatopwarming.

Moeilijke strijd

Er wacht De Blasio nog een moeilijke strijd in het uitgebreide en diverse Democratische kandidatenveld. Hoewel hij probeert te scoren met zijn investeringen in onderwijs en gezondheidszorg, wordt hij op links voorbijgestoken door de bekendere Bernie Sanders. Ook zijn andere troefkaart, dat hij de burgemeester is van de grootste stad van het land, kan hij niet meteen uitspelen. Voorlopig lijkt hij in de strijd om geld en steun de duimen te moeten leggen tegen de populairdere Pete Buttigieg, de burgemeester van South Bend, Indiana. De grote favoriet van de Democraten is hoe dan ook centrumkandidaat Joe Biden, die onder Barack Obama vicepresident was. 

75%
Peiling
Een recente poll toont aan dat driekwart van de New Yorkers vindt dat hun burgemeester zich geen kandidaat voor het presidentschap moet stellen.

De Blasio is sinds 2014 burgemeester van New York. Het leek er even op dat hij een leidende stem zou worden in de linkse vleugel van zijn partij, maar het enthousiasme taande snel. In 2017 werd hij opnieuw verkozen, maar in 2021 mag hij zich geen kandidaat meer stellen.

In New York is het enthousiasme over zijn kandidatuur beperkt. Een recente poll toont aan dat driekwart van de New Yorkers vindt dat hij zich geen kandidaat moet stellen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect