Advertentie
Advertentie

Campings in Yosemite dicht na pestbesmetting

Gezondheidswerkers van de staat Californië proberen de epidemie in te dijken met insecticides om vlooien te doden. ©REUTERS

Verschillende kampeergronden in het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië zijn tijdelijk gesloten voor het publiek omdat een meisje tijdens een verblijf in het park besmet raakte met de pest. Dat melden de autoriteiten.

De ziekte wordt verspreid via vlooien die op knaagdieren leven. Vrijdag ging de Crane Flat Campground opnieuw open, nadat de holen van knaagdieren behandeld waren tegen vlooien, aldus het departement Volksgezondheid van Californië. Van 17 tot 21 augustus is de Tuolumne Meadows Campground gesloten. Daar zijn twee besmette eekhoornlijken gevonden.

"Alle holen van knaagdieren worden uit voorzorg behandeld met een antivlooienmiddel", aldus de gezondheidsautoriteiten. "Door de vlooien te elimineren, verminderen we het risico voor de mens en verbreken we de cyclus van besmetting bij de knaagdieren op de locatie zelf." Het nationaal park is een zeer populaire toeristische trekpleister: elk jaar krijgt het ongeveer vier miljoen bezoekers over de vloer.

Het meisje dat vorige week besmet raakte met de pest is er ondertussen weer bovenop. De ziekte kostte tot in de negentiende eeuw in Europa aan miljoenen mensen het leven. Vandaag is ze eenvoudig te behandelen met antibiotica.

Toch kwamen in de VS de afgelopen maanden nog twee mensen om door de ziekte, onder wie een zestienjarige jongen die een zeldzame infectie had. Volgens de Amerikaanse autoriteiten raken jaarlijks gemiddeld zeven mensen besmet met de pest; in België zijn er al verschillende decennia geen gevallen meer geregistreerd, zo meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid op zijn website.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud