Advertentie
Advertentie

Caraïben zetten zich schrap voor orkaan Irma

Orkaan Irma is uitgegroeid tot categorie 5, en bereikt snelheden tot 280 kilometer per uur. Daarmee is ze een van de krachtigste orkanen ooit. ©AFP

Met snelheden tot 280 kilometer per uur raast een van de krachtigste orkanen ooit naar Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Florida. Ook honderden Belgische toeristen bevinden zich in de regio.

Amper zijn de Verenigde Staten bekomen van de ravage die orkaan Harvey aanrichtte in Texas, of de Caraïben en de Amerikaanse staat Florida zetten zich schrap voor de vernietigende impact van Irma.

©Infografieken Nederland

Die is dinsdagochtend uitgegroeid tot een orkaan van categorie 5, de hoogst mogelijke categorie. Volgens het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum bereikt Irma snelheden tot 280 kilometer per uur, waarmee ze een van de krachtigste orkanen ooit is. Ter vergelijking: Harvey behoorde tot categorie 4, en haalde snelheden tot 215 kilometer per uur. 

Nederlandse eilanden

Honderden Belgische toeristen in de regio

De touroperators Thomas Cook en TUI België volgen de impact van orkaan Irma met argusogen. Ze hebben enkele honderden Belgische toeristen die in de Caraïben verblijven, van wie het gros in de Dominicaanse Republiek.

Thomas Cook stuurt woensdag een speciaal interventieteam naar de Dominicaanse Republiek om reizigers en medewerkers bij te staan. De hotels van de touroperator beschikken ook over schuilkelders. Wie tot zondag vertrekt richting de regio, en dat door Irma niet langer wenst te doen, kan bij Thomas Cook kosteloos zijn reisbestemming wijzigen of annuleren.

TUI vindt het nog iets te vroeg om al maatregelen af te kondigen, omdat 'de ervaring ons leert dat de route en de sterkte van dergelijke orkanen van dag tot dag sterk kunnen wijzigen'.

Irma ontwikkelde zich vorige week nabij de Kaapverdische eilanden en trok via de Atlantische Oceaan het noorden van het Caraïbisch gebied binnen. Komende nacht of morgenochtend zou de orkaan frontaal inbeuken op de Nederlandse eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten. Ook Anguilla, St. Kitts & Nevis, St. Barts en de Britse en de Amerikaanse Maagdeneilanden maken zich op voor het ergste.

Hamsteren

Op de kleine Antilliaanse eilandjes is het openbare leven dinsdag volledig tot stilstand gekomen. Scholen bleven dicht, vluchten werden geannuleerd, en inwoners hamsterden zo veel mogelijk voedsel en water. Later wordt ook een avondklok van kracht.

Florida

De komende dagen zou Irma langs Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Cuba en de Bahama's wervelen, om zaterdag mogelijk aan land te komen in het zuiden van Florida, waar onder meer de miljoenenstad Miami ligt.

Rick Scott, de gouverneur van Florida, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Hij sprak ook al met president Donald Trump, die federale noodsteun beloofde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud