Advertentie

Castro: 'Cuba zal principes niet opgeven'

Raul Castro ©EPA

De Cubaanse president Raul Castro is tevreden dat de Verenigde Staten opnieuw diplomatieke relaties willen aanknopen. 'We zijn klaar voor onderhandelingen met de VS, maar zullen onze principes niet opgeven', klinkt het.

'Het Cubaanse volk kan de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama appreciëren', verklaarde Raul Castro in het Cubaanse parlement na de aankondiging van het hervatten van diplomatieke betrekkingen. 'Ons land is klaar voor constructieve, gelijkwaardige onderhandelingen met de VS. Maar Havana zal zijn principes niet opgeven. Net zoals wij nooit de VS hebben gesuggereerd dat zij hun politiek systeem moeten wijzigen, zo vragen wij respect voor het onze.'

Ook de Amerikaanse president Barack Obama liet verstaan dat het nog lang kan duren eer de twee buurlanden op een normale manier met elkaar zullen omgaan. Het afschaffen van de economische sancties tegen Cuba is nog niet voor meteen. Ook een officieel bezoek van de president van het ene land aan het andere zal voor Obama's opvolger zijn.

Socialisme

Volgens Castro moet Cuba zich nu vooral richten op het herstel van zijn economie. 'We hebben de plicht om ons helemaal te wijden aan de duurzame en onomkeerbare ontwikkeling van het socialisme in Cuba. De uitdaging waarvoor we staan, is enorm groot. We moeten onze economie opkrikken', aldus Castro.

De Cubaanse president kreeg zaterdag van het parlement een staande ovatie. Aan het einde van zijn lange speech groette hij nog zijn broer, de vorige Cubaanse president Fidel.

Obama en Castro kondigden woensdag tijdens een persconferentie in respectievelijk Washington en Havana aan de diplomatieke banden na 53 jaar te herstellen. Die toespraken volgden op een gevangenenruil tussen Washington en Havana. De speech van Castro werd zaterdag bijgewoond door drie net vrijgelaten Cubanen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud