Advertentie

Chaos en 'stalinistische zuivering' in Team Trump

Donald Trump en zijn machtige schoonzoon Jared Kushner. ©REUTERS

De hardliners in het presidentiële transitieteam van Donald Trump, schoonzoon Jared Kushner voorop, schuiven steeds meer tegenstanders aan de kant.

Sinds de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president, vorige woensdag, klopt zijn zogenaamde transitieteam overuren om tegen 20 januari, als de Republikein ingezworen wordt, een performante entourage op te bouwen. Dat gaat van informatie-uitwisseling met het Witte Huis van Barack Obama tot de benoeming van zo'n 4.000 medewerkers - ministers, topadviseurs maar ook tal van gewone bureaucraten.

Die overgang lijkt echter zeer chaotisch te verlopen, melden steeds meer Amerikaanse media op basis van anonieme insiders. Zo werd het nodige papierwerk pas dinsdagavond ingediend om formeel met het Witte Huis te kunnen communiceren, waardoor de transitie dagenlang stillag.

Team Trump knoopte ook nog geen contacten aan met de belangrijke ministeries van Defensie, Justitie en Buitenlandse Zaken. Dat heeft onder meer tot gevolg dat Trump dezer dagen zonder briefings telefoongesprekken voert met buitenlandse leiders. Als die hem al aan de lijn krijgen, want ook dat lijkt niet vanzelfsprekend. Zo moest Brits premier Theresa May 24 uur wachten voor ze Trump kon spreken.

Er heerst een sfeer van afrekeningen en achterklap terwijl de meest loyale Trump-aanhangers sleutelfuncties trachten binnen te halen. Dit neigt stilaan naar een stalinistische zuivering.

Tegelijk lijkt een steeds hardere machtsstrijd bezig in Trumps entourage om de machtigste functies. Vrijdag werd Chris Christie na maanden plots aan de kant geschoven als voorzitter van Trumps transitieteam. De Republikeinse gouverneur van New Jersey werd vervangen door vicepresident Mike Pence.

De voorbije dagen werden nog zeker vijf leden van het transitieteam ontslagen, met Mike Rogers dinsdagnacht als het recentste slachtoffer. Gewezen FBI-agent en parlementslid Rogers was Trumps hoofdadviseur voor Nationale Veiligheid. Enkele jaren geleden leidde hij als voorzitter van de parlementscommissie Inlichtingendiensten nog het fel gemediatiseerde onderzoek naar de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waar onder meer de Amerikaanse ambassadeur gedood werd. Republikeinen trachtten zo toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton onderuit te halen, wat niet lukte.

Naar verluidt verwijten hardliners - ook zij die maandenlang Trump steunden terwijl hij door zijn eigen partij afgebrand werd - Rogers dat hij Clinton destijds te zacht heeft aangepakt. 'Er heerst een sfeer van afrekeningen en achterklap terwijl de meest loyale Trump-aanhangers sleutelfuncties trachten binnen te halen. Dit neigt stilaan naar een stalinistische zuivering', meldde een bron aan de televisiezender NBC News.

Eliot Cohen, een neoconservatieve buitenlandexpert die nog adviseur was onder president George W. Bush, omschreef, na gesprekken met het transitieteam, Trumps adviseurs dan weer als 'kwaad, arrogant. Ze roepen: 'Je hebt verloren!' Dit wordt vuil.'

Persoonlijke redenen spelen daarbij evenzeer een rol. Vooral Jared Kushner, de echtgenoot van Trumps dochter Ivanka, oefent naar verluidt steeds meer invloed uit en heeft het vooral gemunt op Christie en diens getrouwen, zoals Rogers. Kushners vader, net als Trump een vastgoedmagnaat, werd in 2005 vervolgd voor belastingontduiking door Christie, die toen openbaar aanklager was in de staat New Jersey. Vader Kushner werd zo veroordeeld tot twee jaar cel.

Trump heeft in de hem kenmerkende stijl - via Twitter - alvast alle geruchten over chaos en afrekeningen ontkend. Hij omschreef zijn transitieteam als 'zeer georganiseerd'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud