Advertentie

Chef Secret Service stapt op na reeks blunders

De opgestapte topvrouw van de Amerikaanse Secret Service, Julia Pierson. ©EPA

De chef van de Secret Service in de VS, Julia Pierson, is opgestapt. Een reeks incidenten maakte de positie van de vrouw die instond voor de beveiliging van Barack Obama, onhoudbaar.

'De directrice van de Secret Service, Julia Pierson, heeft haar ontslag aangeboden en ik heb dat aanvaard.’ Met die woorden maakte de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, woensdagavond bekend dat een eind gekomen was aan de 30-jarige carrière van Julia Pierson bij de dienst die verantwoordelijk is voor de persoonlijke veiligheid van de Amerikaanse president, Barack Obama.

Onverwacht kwam het ontslag niet. De Secret Service was de afgelopen weken in opspraak gekomen door een reeks incidenten. Twee weken geleden raakte bekend dat op 19 september een oorlogsveteraan erin geslaagd was over de omheining van het Witte Huis te klimmen. De getraumatiseerde man, die een mes bij zich had, slaagde erin de East Room van de residentie van de president binnen te dringen, voordat hij door beveiligers werd tegengehouden.

Geweldenaar

Woensdag lekte uit dat Obama een lift heeft gedeeld met een veroordeelde geweldenaar. De president bezocht op 16 september een medisch onderzoeksinstituut in Atlanta, waar de ebolacrisis besproken werd. Een veiligheidsmedewerker van het centrum sprong in het oog omdat hij met zijn smartphone foto’s nam van Obama.

Toen hij uit de lift kwam, bleek de man een wapen te dragen, waartoe enkel Secret Service-agenten gerechtigd zijn in de buurt van de president. Bovendien bleek de man veroordeeld te zijn voor slagen en verwondingen.

Prostituees

Die recente incidenten komen boven op een reeks schandalen die de Secret Service de afgelopen jaren al trof. In 2012 hadden agenten op missie in Colombia prostituees bezocht. In maart dit jaar werden agenten op missie in Nederland naar huis gestuurd omdat ze stomdronken waren.

Dinsdag had Pierson haar hachje nog proberen te redden door haar excuses aan te bieden voor de recente incidenten. ‘Het zal nooit meer gebeuren’, klonk het. Maar voor president Obama was de maat vol. In zijn ogen was de positie van Pierson onhoudbaar geworden.

De taken van Pierson worden voorlopig overgenomen door Joseph Clancy, een veteraan van de Secret Service.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud