China dreigt met handelsoorlog na Amerikaanse importheffingen

De Amerikaanse president Donald Trump ©AFP

China wil daarnaast een internationaal front vormen tegen de VS. Ook vanuit Amerikaanse hoek komt er kritiek op de Amerikaanse invoertaksen op Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar.

De Amerikaanse regering heeft officieel gezegd dat er invoertaksen komen op Chinese producten ter waarde van 50 miljard dollar. De heffingen zullen van kracht zijn vanaf 6 juli 2018.

We introduceren onmiddellijk tarieven van dezelfde schaal. Alle resultaten van eerdere onderhandelingen met de VS zijn ongeldig
Chinese ministerie van Handel

China kondigde al aan dat het tegenmaatregelen zal treffen. 'We introduceren onmiddellijk tarieven van dezelfde schaal op 659 Amerikaanse goederen. Alle resultaten van eerdere onderhandelingen met de VS zijn ongeldig.' China viseerde onder meer de import van sojabonen en vliegtuigen. Trump dreigde daarop met extra heffingen op Chinese producten ter waarde van 100 miljard dollar.

China wil ook een internationaal front vormen tegen Trump. 'We roepen alle landen op om gezamenlijk actie te ondernemen, om dit verouderd en regressief gedrag resoluut te doen stoppen en het gemeenschappelijk belang van de mensheid te verdedigen.'  

Slabakken

Ook in eigen land komt er kritiek op de agressieve aanpak van Trump. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse landbouw- en techindustrie drukten hun bezorgdheid uit en zeiden dat de tarieven uiteindelijk de Amerikaanse consument zullen raken.

Door tarieven op te leggen zullen de kosten van de oneerlijke Chinese handelspraktijken op de schouders van de Amerikaanse consumenten en fabrikanten terechtkomen.
Thomas Donohue
Amerikaanse handelslobby (US Chamber of Commerce)

'Door tarieven op te leggen zullen de kosten van de oneerlijke Chinese handelspraktijken op de schouders van de Amerikaanse consumenten, fabrikanten en landbouwers terechtkomen. Dit is niet de juiste aanpak', zegt Thomas Donohue, voorzitter van de Amerikaanse handelslobby

Een hooggeplaatste functionaris van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, liet verstaan dat het handelsbeleid van Trump de economie zal doen slabakken. 'Ik ben bezorgd dat het handelsbeleid zal leiden tot hogere handelsbarrières, zei William Dudley van de New Yorkse tak. Volgens hem zal de Fed de rentevoeten in 2020 moeten aanpassen. Gisteren ging de beleidsrente naar omhoog tot 2 procent.

Made in China

Dat Trump met importheffingen zou komen, was al langer bekend. De heffingen zijn van toepassing op in totaal 1.102 producten, minder dan de 1.333 producten op de lijst die Trump publiceerde in april. Concreet gaat het om twee sets van tarieflijnen.

De eerste groep van producten stonden op de lijst van april. Het gaat om 818 producten, vooral uit de technologische industrie, zoals de luchtvaart, de auto-industrie en ICT. Daar wordt een taks op geheven van 25 procent vanaf 6 juli. Het gaat om goederen ter waarde van 34 miljard dollar.

Over een tweede groep van 234 producten moet de Amerikaanse overheid nog het tarief en de datum van ingang bepalen. Het gaat om producten die volgens de VS oneerlijk voordeel halen uit Chinese handelsmaatregelen zoals het 'Made in China 2025'-programma.

Oneerlijk

De VS voeren de importtarieven om twee redenen in. Er is het Chinese handelsoverschot met de VS, dat al lang een doorn in het oog is van Trump. De VS importeerden vorig jaar voor 505 miljard dollar aan Chinese goederen en exporteerde voor 130 miljard dollar, wat neerkomt op een handelsoverschot voor China van 376 miljard dollar

Deze tarieven zullen Amerikaanse jobs beschermen. Bovendien zijn ze de eerste stap in de herstelling van het handelsevenwicht tussen de VS en China
Donald Trump
Amerikaans president

Daarnaast claimt Trump ook dat Chinese bedrijven de intellectuele eigendom stelen van Amerikaanse bedrijven.

'De Verenigde Staten kunnen niet langer tolereren dat we onze technologische en intellectuele eigendom verliezen door oneerlijke economische praktijken', zei de Amerikaanse president in een mededeling. 'Deze tarieven zullen Amerikaanse jobs beschermen. Bovendien zijn ze de eerste stap in de herstelling van het handelsevenwicht tussen de VS en China', aldus Trump.

Handelsoorlog

Trump schafte twee weken geleden al de vrijstellingen voor Europees staal en aluminium af en introduceerde tarieven van respectievelijk 25 en 10 procent. Daarop kondigde de EU hogere tarieven voor Amerikaanse producten met een waarde van 2,8 miljard euro aan.

Daarmee groeit de kans op een nakende handelsoorlog. Volgens de Amerikaanse bank Goldman Sachs zal de Amerikaanse inflatie stijgen met 0,15 procent als Trump zijn plannen volledig doorvoert. 

De Amerikaanse beurzen reageren negatief op het nieuws. De Dow-Jonesindex  stond kort na opening 0,7 procent lager op 25.003 punten. De brede S&P 500  ging 0,4 procent omlaag tot 2771 punten en de technologiebeurs Nasdaq  verloor 0,5 procent tot 7722 punten.

The U.S. imported $505 billion of goods from China last year and exported about $130 billion, leaving a 2017 deficit of $376 billion, according to government figures

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud