China en VS komen 'eerste fase handelsakkoord' overeen

Wang Shouwen, Chinees viceminister van Handel, kondigde de de doorbraak in de onderhandelingen met de VS aan. ©REUTERS

China en de Verenigde Staten spreken over een 'grote vooruitgang' in de onderhandelingen van de handelsoorlog.

De twee landen zijn een tekst overeengekomen over de eerste fase van een handelsakkoord, waarbij de tarieven voor Chinese goederen in fasen worden verlaagd. China zal de invoer uit de VS verhogen als onderdeel van de overeenkomst, zei de vice-minister van Handel Wang Shouwen tijdens een persconferentie in Peking vrijdag. 

Dat is het eerste antwoord van China op een minihandelsdeal die de Amerikaanse president Donald Trump donderdag ondertekende. Daarin stemmen de Amerikanen ermee in een deel van de bestaande invoertarieven op 360 miljard dollar Chinese producten te verlagen.

Halvering

Aan de heffingen van 25 procent op Chinese import tornen de Amerikanen voorlopig niet. Ze halveren wel de taksen van 15 procent die op een resem Chinese producten gelden.

Daarnaast zien de VS ook af van nieuwe strafmaatregelen. Die zouden normaal gezien op 15 december van kracht worden en smartphones, laptops, spelconsoles, speelgoed en kledij met het label 'made in China' treffen.


Trump reageerde - zoals we hem kennen - via Twitter: 'We hebben ingestemd met China over structurele veranderingen en massale aankopen van landbouwproducten, energie en verwerkte goederen. De tarieven van 25 procent blijven ongewijzigd, maar de boetes die vanaf 15 december zouden gelden, komen er niet omdat we een deal hebben. We zullen onmiddellijk onderhandelingen beginnen over de fase 2-deal, in plaats van te wachten tot na de verkiezingen van 2020.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud