Advertentie

China paait VS met rundsvlees en toegang tot financiële sector

Amerikaans rundsvlees in een slagerij in Seoul. In Zuid-Korea werd de importban in 2008 opgeheven. China volgt nu pas. ©AFP

De Amerikaanse en de Chinese president kwamen vorige week overeen de komende drie maanden handelsovereenkomsten te sluiten. China doet al twee toegevingen.

Donald Trump en Xi Jinping spraken verzoenende taal op een tweedaagse top in Florida. Ze willen een handelsoorlog vermijden.

Xi Jinping en Donald Trump tijdens de presidentiële top vorige week in Florida. De presidenten van China en de VS willen de komende 100 dagen handelsakkoorden afsluiten. ©AFP

De presidenten kwamen overeen de komende 100 dagen te overleggen over netelige handelskwesties. Acht jaar geleden zette Trumps voorganger Barack Obama al een gelijkaardig overlegsysteem met Peking op poten.

Xi toonde zich volgens bronnen van Financial Times meteen van goede wil met twee toegevingen. China gaat opnieuw Amerikaans rundsvlees invoeren en Amerikaanse investeerders toelaten de meerderheid te verwerven in Chinese banken, verzekeringsgroepen en financiëledienstenverleners.

Beef weer welkom

Het gaat om twee 'gemakkelijke' toegevingen. Zes maanden geleden al beloofde China al het importverbod op 'beef' op te heffen. De ban werd 14 jaar geleden opgelegd toen de VS werden getroffen door de gekkekoeienziekte.

De Chinese president zou ook beloofd hebben meer Amerikaanse granen en andere landbouwproducten in te voeren. Dat alles is goed nieuws voor Amerikaanse landbouwreuzen als Cargill. China is voor de Amerikaanse landbouw de grootste buitenlandse afzetmarkt, goed voor een jaarlijks potentieel van ruim 22 miljard dollar. 

De Chinese en Amerikaanse president willen een handelsoorlog vermijden. ©REUTERS

Ook de toegeving voor de financiële sector lag al op tafel ten tijde van de Obama-administratie. Vandaag mogen buitenlandse investeerders geen meerderheid verwerven in Chinese financiële bedrijven. 'China was al onder Obama bereid om de investeringsbarrières te verhogen', zegt een Chinese onderhandelaar. 'Als Obama nog zes maanden langer president was geweest, hadden we een akkoord bereikt.'

Zijn opvolger Trump heeft het zogenaamde 'bilateral investment treaty' (BIT) bij zijn aantreden bevroren. Hij heeft nog niet verklaard of hij die onderhandelingen zal doorzetten.

Staal en aluminium

Trump spreekt niet alleen verzoenende taal bij zijn streven om de Amerikaanse handelstekorten met China en ook Mexico terug te dringen én Amerikaanse jobs te creëren. Hij houdt de druk op zijn partners hoog met een mogelijk onderzoek naar bepaalde importgoederen. Trump overweegt voor dat onderzoek een presidentieel besluit (executive order) uit te schrijven, weet het persagentschap Reuters van een bron binnen de Trump-administratie. 

Het onderzoek moet uitmaken in welke mate bepaalde producten onder hun kostprijs op de Amerikaanse markt worden gedumpt en onfair worden gesubsidieerd door buitenlandse regeringen. Dat kan voor bepaalde producten leiden tot extra importtarieven. Het zou de Amerikaanse staal- en aluminiumindustrie goed uitkomen, zij lijden onder de Chinese import. Ook huishoudapparaten van Zuid-Koreaanse fabrikanten met Chinese fabrieken lopen bij de Trump-administratie in het vizier, luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud