China waarschuwt voor handelsoorlog met VS

Productie van garen in een fabriek in Huaibei, in de provincie Anhui in het oosten van China (Foto AFP)

China vraagt de Amerikaanse regering een wet te blokkeren die de VS zou toelaten invoerrechten te heffen op Chinese goederen. 'De wet zou de gezamenlijke inspanningen van China en de VS én van de internationale gemeenschap om de economie te herstellen, dwarbomen', waarschuwt de Chinese minister van Buitenlandse zaken, Ma Zhaoxu.

De VS dringen er bij de Chinezen al langer op aan de yuan te revalueren. Om die verzuchting kracht bij te zetten stemde de Amerikaanse Senaat dinsdag een wet. Die zou de VS onder meer toelaten invoerrechten te heffen op alle goederen uit landen die hun munt kunstmatig laag houden, om zo de eigen export te bevorderen. Het is duidelijk dat de Amerikanen daarbij vooral China viseren.

Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Ma Zhaoxu, is de wet ingegeven door een louter protectionistische reflex die alle inspanningen voor een economisch herstel teniet dreigt te doen.

Hij werd prompt geruggensteund door de Chinese minister van Economische Zaken en door de centrale bank. Die liet weten dat de koers van de yuan redelijk is. 'Het onterechte verwijt dat de yuan is ondergewaardeerd, doet geen afbreuk aan het handelstekort van de VS, de zwakke spaarquote en de hoge werkloosheidsgraad.' Vorig jaar steeg het Amerikaanse handeltekort tegenover China tot een recordbedrag van 273 miljard dollar (ruim 199 miljard euro).

De kwestie dreigt een nieuwe smet te werpen op de al troebele relaties tussen de VS en China. Eerder kwamen die al in het gedrang door de Chinese internetcensuur en de verkoop van Amerikaanse wapens aan Taiwan.

Chinese media waarschuwen dat de Amerikaanse wet kan leiden tot een nieuwe handelsoorlog. 'De Amerikaanse Senaat plaatst een tijdbom die een handelsoorlog kan uitlokken', klinkt het in Chinese regeringskringen. China sluit niet uitdat het op zijn beurt invoerrechten gaat heffen op Amerikaanse goederen.

De Chinezen staan niet te springen om hun munt op te waarderen. Ze willen de export niet ondermijnen, en evenmin de miljoenen jobs in de exportsector.

Of de wet er ook komt, is nog niet zeker. Ze moet eerst nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden en door president Barack Obama worden ondertekend.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud