Chinese opening in handelsconflict geeft beurzen weer hoop

©Photo News

De beurzen klommen maandagochtend uit het rood na signalen dat China weer met de VS om de tafel wil zitten. Ook al bergt Peking geenszins de plannen op om represailles te nemen tegen de nieuwe Amerikaanse invoertarieven.

'China heeft gebeld, het wil de handelsgesprekken hervatten', zei de Amerikaanse president Donald Trump maandag in de marge van de G7-top in het Franse Biarritz. Ook de VS zijn bereid opnieuw om de tafel te zitten.

Daarmee lijkt er opnieuw wat hoop dat de VS en China tot een akkoord kunnen komen in hun onderling handelsconflict. Het Chinese financiƫle magazine Caixin had eerder al over de Chinese opening bericht. 'We zijn bereid de problemen op een kalme manier op te lossen, via overleg en samenwerking', zou de Chinese vicepremier en hoofdonderhandelaar Liu He hebben gezegd. 'We zijn fel gekant tegen een escalatie van de handelsoorlog.'

Telefoon uit China

Volgens Trump kregen de Verenigde Staten twee telefoontjes vanuit China om de gesprekken te hervatten. 'Ze willen een akkoord sluiten', verklaarde de Amerikaanse president. Hij voegde nog toe dat er later op de dag officiƫle communicatie komt vanuit het Witte Huis.

Of dit nu de grote doorbraak is, is evenwel verre van zeker. China zegt te hopen op een oplossing via overleg, maar staat ook klaar om nieuwe represaillemaatregelen te nemen zodra de tarieven die Trump afgelopen vrijdag aankondigde van kracht worden. Peking hoopt dat de VS snel weer het pad van de 'redelijkheid' bewandelen.

De handelsoorlog tussen beide grootmachten, die al meer dan een jaar aansleept, kende de voorbije dagen een nieuwe episode. Vrijdag kondigde China importheffingen aan op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Daarop liet Trump weten dat hij de invoerheffingen op Chinese goederen nog meer zou optrekken.

De G7-top in Biarritz eindigt maandag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n