Advertentie

'Chinezen stelen gegevens ambtenaren VS'

De gegevens van 4 miljoen Amerikaanse ambtenaren dreigen in verkeerde handen te vallen. ©REUTERS

Bij het Amerikaanse regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt, is een veiligheidslek ontdekt. De gegevens van vier miljoen mensen kunnen daardoor in verkeerde handen zijn gevallen, liet het bureau weten.

Volgens het bureau gaat het om gegevens van ambtenaren die nu bij de federale overheid werken, maar ook om data over vroegere ambtenaren. Een medewerker van een Amerikaanse inlichtingendienst stelde dat de gestolen data kunnen worden gebruikt om mensen onder druk te zetten die toegang hebben tot gevoelige informatie.

Functionarissen met bijvoorbeeld financiële of huwelijksproblemen kunnen zo worden gechanteerd of omgekocht. De Amerikaanse regering liet weten iedereen op de hoogte te stellen die mogelijk wordt getroffen door het lek. Potentiële slachtoffers krijgen gratis ondersteuning aangeboden om te voorkomen dat hun identiteit wordt gestolen. De federale opsporingsdienst FBI probeert ondertussen de verantwoordelijke hackers op te sporen.

Amerikaanse regeringsfunctionarissen denken volgens Amerikaanse media dat de cyberaanval uit China komt. De Chinese ambassade in Washington reageerde boos op die beschuldiging. 'Te snel conclusies trekken en met hypothetische beschuldigingen komen is niet verantwoordelijk. Het is contraproductief', zei een woordvoerder van de diplomatieke post. China zou juist veel werk maken van de aanpak aan cyberaanvallen.

Hackers

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse overheid het slachtoffer wordt van hackers. In november vorig jaar gingen hackers aan de haal met de gegevens van 25.000 medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

In maart vorig jaar vormden de netwerken van het regeringsbureau dat persoonsinformatie voor federale ambtenaren verzamelt, al eens het doelwit van hackers. De poging om in te breken in de databanken werd afgeblokt. Ook toen viel de verdenking op China.

Chinezen braken in 2006 ook al eens het systeem in van het Amerikaanse ministerie van Handel. Databanken met gevoelige informatie vormden het doelwit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud