CIA betaalt miljoenen voor gegevens AT&T

John Brennan, directeur van de CIA. - ImageGlobe ©IMAGEGLOBE

De buitenlandse inlichtingendienst CIA betaalt elk jaar meer dan 10 miljoen dollar aan de Amerikaanse telecomoperator AT&T in ruil voor inzage in de gegevensbestanden van het bedrijf. Ook de Amerikaanse internationale telefoongesprekken zouden zo door de CIA gemonitord worden.

De krant The New York Times maakt vandaag gewag van een vrijwillig contract tussen telecomoperator AT&T en de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Die laatste zou 10 miljoen dollar betaald hebben aan AT&T voor toegang tot de databanken van het bedrijf. De CIA is de veiligheidsdienst die zich primair richt op buitenlandse gegevensverwerking. 

Concreet zou de CIA naar overeenkomsten hebben kunnen zoeken tussen telefoonnummers van internationale terreurverdachten en bepaalde gegevens in de AT&T-bestanden. Het zou mogelijk geweest zijn om via bepaalde opgeslagen telefoondata de verdachten concreter te gaan identificeren. Tussen de telefoondata zouden zich ook de Amerikaanse telefoongesprekken met het buitenland bevonden hebben, en dit op grote schaal. 

Het is de eerste keer dat de CIA wordt genoemd in een spionagezaak. Vooral het feit dat het gaat om een vrijwillig contract zorgt voor ophef. Voor AT&T is de timing erg ongelukkig, het bedrijf zou plannen hebben voor de overname van mobiele operator Vodafone. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud