Clinton: 'Ik zie me niet terugkeren in de politiek'

Een lachende Clinton neemt afscheid via het 'Global Townterview' - foto Chip Somodevilla ©AFP

Hillary Clinton is niet van plan zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Althans op dit ogenblik niet. Ze wil in de eerste plaats bekomen van vier hectische jaren als minister van Buitenlandse Zaken.

'Ik kijk er echt naar uit om het intensieve ritme volgens hetwelk ik nu leef af te bouwen', zo zei ze in een interview uitgezonden door National Public Radio. 'Ik sta nu buiten het politieke spel en ik zie me er niet in terugkeren.' En op de specifieke vraag of ze zich kandidaat zou stellen voor het Witte Huis zei ze: 'Aan zoiets denk ik op dit ogenblik niet. Op dit ogenblik ben ik daartoe niet geneigd.' Geen glasheldere ontkenning dus, maar alleszins weinig enthousiasme.

Hillary Clinton nam dinsdag virtueel afscheid van de wereld online en met een videolink, waarbij ze antwoordde op vragen van over de hele wereld. Ze stapt op als minister van Buitenlandse Zaken; dinsdag werd John Kerry door de senaat bevestigd als haar opvolger. Wat Clinton nu gaat doen blijft een open vraag. Haar aanhangers hebben al een actiecomité opgericht om geld in te zamelen voor een mogelijke kandidatuur in 2016. Maar dat is dus meer dan voorbarig, zo blijkt uit haar reacties.

Clinton was een recordvrouw in die zin dat ze de meest bereisde minister van Buitenlandse Zaken uit de Amerikaanse geschiedenis is geworden met bijna één miljoen mijl (1,6 miljoen km) op de teller en 100 bezochte landen. Ze drukte haar stempel op het departement onder meer door alle ambassades aan te zetten actief gebruik te maken van sociale netwerken als Twitter en Facebook. Vandaag heeft Buitenlandse Zaken bijna 200 Twitter-accounts en 290 Facebook-pagina's.

Wat ze het meest betreurt, zijn de vier (Amerikaanse diplomatieke) doden die vielen in het Libische Benghazi in september vorig jaar. In haar afscheidsgesprek hield ze ook een pleidooi voor het politieke compromis. 'Je mag niet toestaan dat compromis een 'vuil woord' wordt omdat je dan evolueert naar fanatisme. Democratie vereist compromissen.' Ze gaf ook nog toe dat ze er niet in geslaagd is het Palestijns conflict dichter bij een oplossing te brengen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud