Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Clinton schiet op dik betaalde CEO's

Hillary Clinton haalt uit naar de inkomensongelijkheid in haar land. ©Reuters

Hillary Clinton heeft uitgehaald naar de exuberante lonen van heel wat Amerikaanse CEO's. Volgens de Democratische presidentskandidate is het wraakroepend dat heel wat Amerikaanse gezinnen nog steeds alle moeite van de wereld hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, 'terwijl de gemiddelde CEO 300 keer meer verdient dan de modale werknemer'.

Hillary Clinton doet haar uiterste best om zich als de voorvechtster van de middenklasse in de markt te zetten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. Dat bewijst een e-mail die de voormalige First Lady en oud-minister van Buitenlandse Zaken stuurde naar haar aanhangers.

In de brief trekt de 67-jarige Democrate fel van leer tegen de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten. 'Heel wat Amerikaanse gezinnen kampen nog altijd met financiële problemen terwijl de gemiddelde CEO 300 keer meer verdient dan de modale werknemer', klonk het.

Centrumkoers

Clintons uithaal naar de zakenwereld verbaasde heel wat partijgenoten uit het progressieve kamp. Die hadden verwacht dat ze economisch, net als haar man Bill Clinton, zou opteren voor een centrumkoers tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Maar haar uitspraken over de lonen van CEO's lijken te suggereren dat ze wel eens een wat linksere koers zou kunnen gaan varen. 'Deze wat populistische retoriek komt er wellicht onder druk van de linkervleugel van de partij', zegt Clinton-aanhanger Jared Milrad.

Volgens hem bewijst het ook dat de ex-senator voor de staat New York goed geluisterd heeft naar de wat progressievere vleugel van haar achterban. Die spoort haar aan bepaalde punten van het economisch beleid van senator Elizabeth Warren over te nemen. Warren stuurt bijvoorbeeld aan op een striktere regulering van grote banken en een verdere uitbouw van het sociale vangnet.

Ongelijkheid

De Democraten voeren al langer campagne tegen de economische ongelijkheid in het land. Ook huidig president Barack Obama bespeelde meer dan eens die snaar.

Om haar discours te staven verwijst de partij naar een studie van de denktank Economic Policy Institute. Die becijferde dat de lonen van toplui van grote bedrijven de afgelopen decennia als een komeet omhoogschoten. 'In 1965 streken CEO's 20 keer meer op dan de modale werknemer. In 2013 lag het loon van een CEO bijna 300 keer hoger dan dat van de gemiddelde werknemer.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud