Clinton wil 'speculatietaks' voor superrijken

De hogere meerwaardebelasting zou voor een betrekkelijk kleine groep van toepassing zijn, maar kan wel tellen als symbolische daad. ©AFP

De Democratische presidentskandidate wil het kortetermijndenken bestrijden met een hogere meerwaardebelasting voor rijken die snel verkopen. Voor de laagverdieners pleit Hillary Clinton voor een drastische loonsverhoging.

Hillary Clinton, presidentskandidate voor de Democraten, geeft vrijdagavond een campagnespeech waarin ze zal ijveren voor een verdubbeling van de meerwaardebelasting op investeringen van minder dan twee jaar.

De krant The Wall Street Journal kon via een bron binnen het campagneteam een deel van de toespraak al inkijken. Clinton zou de ‘speculatietaks’ willen optrekken van 20 procent naar 39,6 procent.

De hogere belasting zou wel enkel voor echte grootverdieners van toepassing zijn, voor gezinnen die een gezamenlijk bruto-inkomen hebben dat hoger is dan omgerekend 442.308 euro. De maatregel zou dus voor een betrekkelijk kleine groep gelden, maar kan wel tellen als symbolische daad. Voor personen met lagere inkomens wil Clinton niet meteen iets veranderen op vlak van meerwaardebelasting.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt een strafzaak te starten tegen Clinton vanwege een zaak om haar e-mailverkeer als minister van Buitenlandse Zaken. Twee inspecteurs hebben daarom gevraagd. Eind vorig jaar kwam Clinton onder vuur te liggen toen bleek dat ze als minister een privaat e-mailadres had gebruikt voor overheidszaken.

De onthulling van deed toen allerlei alarmbellen afgaan, omdat regeringsleden verplicht zijn volledige transparantie te bieden over hun elektronische communicatie. E-mails en brieven die het hoofd van een overheidsdepartement verstuurt of ontvangt moeten worden bewaard, zodat ze toegankelijk zijn voor het Congres, voor onderzoekers of voor de media. Het is nog niet zeker of het ministerie van Justitie zal ingaan op de vraag van de inspecteurs

 

Voor de rijken die hun investeringen langer dan zes jaar houden, blijft de oorspronkelijke belasting van 20 procent van kracht. Voor investering tussen de twee en zes jaar neemt het percentage gradueel af van de 39,6 procent richting 20 procent.

Clinton hoopt dat ze met de maatregel het economische kortetermijndenken kan tegengaan. Investeringen op de korte termijn stuwen volgens haar alleen maar de prijzen van aandelen hoger, maar doen niets voor de lonen van de werknemers.

‘Clinton ziet de hogere taks als een eerste van een reeks maatregelen die economisch langetermijndenken moeten aanmoedigen’, hebben medewerkers van haar aan de Wall Street Journal gezegd.

In dezelfde toespraak zou Clinton het volgens een andere bron aan The New York Times ook hebben over een minimumloon van 15 dollar per uur voor zogenaamde fastfood workers, werknemers die minder leuke jobs moeten doen bij bijvoorbeeld de grote fastfoodketens. Eerder had ze al laten uitschijnen dat het minimumloon van 7,25 dollar omhoog moet, maar nooit gaf ze aan zo’n drastische verhoging op oog te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud