nieuwsanalyse

Coronavirus nog lang niet uitgeraasd in VS

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

In de VS zijn nu al meer dan 100.000 coronadoden geteld. De ware dodentol ligt nog hoger, en zal ook nog een tijd toenemen.

Volgens de Johns Hopkins Universiteit zijn er nu al 100.442 coronadoden geteld in de Verenigde Staten. Daarmee is 's werelds grootste politieke, economische en militaire macht sinds woensdagnacht het eerste land dat de kaap van 100.000 slachtoffers rondt. De VS waren sowieso al het hardst getroffen land ter wereld, ver voor het Verenigd Koninkrijk (37.542 doden), Italië (33.072), Frankrijk (28.599), Spanje (27.117) en Brazilië (24.512).

Begin februari viel de eerste Amerikaanse coronadode. Eind maart waren dat er meer dan duizend. Nog eens tien dagen later werd de kaap van 10.000 slachtoffers gerond, drie weken daarna die van 50.000. Dat aantal is de voorbije maand nog eens verdubbeld.

New York

Het ergste leed lijkt in de VS wel achter de rug. Het dagelijkse aantal doden fluctueert al een tijdje rond de duizend - woensdag waren het er 1.485, daags ervoor maar 747 - terwijl de piek op 15 april 2.748 bedroeg. Het aantal besmettingen lag de jongste dagen telkens op minder dan 20.000, waar de piek op 24 april 36.725 was.

Dit is een noodlottige mijlpaal die vermeden had kunnen worden.
Joe Biden
Democratisch presidentskandidaat

Dat komt vooral omdat in de staat New York, met 29.484 doden het epicentrum van de Amerikaanse coronacrisis, al weken het aantal besmettingen en doden fors afneemt. Ook in de andere vier hardst getroffen staten - New Jersey (11.339), Massachusetts (6.547), Michigan (5.334) en Pennsylvania (5.265) - is dat het geval.

Leed niet voorbij

Hoewel het mondiale epicentrum van de gezondheidscrisis, die begon in China en uitdeinde naar Europa en de VS, zich nu vooral in Latijns-Amerika bevindt, is het Amerikaanse leed nog lang niet geleden. De daling van het aantal besmettingen en doden verloopt in de VS een pak trager dan in Europa. Mogelijk is dat het gevolg van de snelle afbouw van de lockdownmaatregelen die eind april begon in tal van Amerikaanse staten. 

In zeker 15 staten blijft het aantal besmettingen zelfs toenemen. Dat kan deels verklaard worden omdat nu meer coronatests uitgevoerd worden. Maar in enkele staten, zoals Virginia, Mississippi en Arkansas, loopt de dodentol ook weer op.

Oversterfte

In het gros van de Amerikaanse staten zit de curve van het aantal besmettingen en doden sowieso nog op een plateau, zodat van een significante daling nog geen sprake is. In vijf staten, waaronder het volkrijke Californië en Ohio, werd de piek van het dagelijkse aantal doden ook pas de voorbije week bereikt.

Als ik mijn job niet goed had gedaan, hadden we anderhalf tot 2 miljoen mensen verloren.
Donald Trump
Amerikaans president

Bovendien gaan wetenschappers ervan uit dat de ware dodentol de officiële 100.000 aanzienlijk aanzienlijk overschrijdt. De oversterfte - het verschil tussen het gemiddelde aantal doden van de voorbije jaren en die van dit voorjaar - ligt een pak hoger dan het officiële aantal Amerikaanse coronadoden. Uit cijfers van het federale gezondheidsagentschap CDC blijkt dat voor de VS in maart en april er een verschil van 20 procent was tussen de oversterfte en het aantal gerapporteerde coronadoden.

Trump

Ondertussen blijft het debat over de politieke schuldvraag in de hypergepolariseerde VS woeden. Critici herhalen dat Republikeins president Donald Trump de gezondheidscrisis eerst zwaar onderschatte en daarna te weinig deed om het gebrek aan tests, beademingstoestellen en beschermend materieel weg te werken. Dat hij onvoldoende de nood van social distancing onderstreepte en zijn achterban zelfs opjutte tegen gouverneurs die strenge lockdownmaatregelen invoerden ligt ook gevoelig.

'Dit is een noodlottige mijlpaal die vermeden had kunnen worden', tweette Democratisch presidentskandidaat Joe Biden woensdagnacht. 'Als de regering-Trump een week vroeger had ingegrepen, hadden zeker 36.000 levens gered kunnen worden.'

Trump counterde die kritiek weken geleden al door te stellen dat 'de remedie erger is dan het probleem', dat de gezondheidsmaatregelen de economische ravage van de coronacrisis nog vergroten. In april gingen ruim 20 miljoen jobs verloren, de werkloosheidsgraad steeg plots van 4,4 naar 14,7 procent. Ook verweet hij vooral Democratische gouverneurs onkunde, en legde hij de schuld bij China dat als broeihaard van het coronavirus onvoldoende snel zou hebben ingegrepen.

Nu de coronacrisis evenveel Amerikaanse doden heeft geëist als de verwoestende griepepidemie van 1968, en bijna die van 1957 heeft geëvenaard, herhaalt Trump de mantra waarmee hij een tijd geleden al de verwachtingen probeerde te managen. 'Als ik mijn job niet goed had gedaan,' tweette hij dinsdag, 'hadden we anderhalf tot 2 miljoen mensen verloren, in tegenstelling tot 100.000. Dat is 15 tot 20 keer meer.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud