Advertentie

De Amerikaanse vlag wappert weer op Cuba

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met de mariniers die de vlag in 1961 voor het laatst streken op de ambassade in Cuba. ©EPA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft vrijdag de Amerikaanse vlag gehesen op ambassade op Cuba. De openingsceremonie van de Amerikaanse ambassade in Havanna is de culminatie van de verbeterde relatie tussen de VS en Cuba.

Voor het eerst in 54 jaar wappert de vlag van de Verenigde Staten weer op Cuba. De drie mariniers die de ‘star spangled banner’ in 1961 lieten zakken waren erbij.

Het is al zeventig jaar geleden dat er nog eens een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op Cuba voet aan wal zet. De vorige buitenlandminister in Cuba was Edward Stettinius. Hij maakte een in 1945 een korte tussenstop op het eiland op weg naar een internationale conferentie in Mexico Stad.

Historisch moment

Kerry sprak van een ‘historisch moment’ en prees het ‘moedig besluit’ van de Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaanse president Raul Castro. ‘Ze weigeren nog langer gevangenen te zijn van de geschiedenis, maar concentreren zich op nieuwe kansen’, aldus Kerry. ‘We moeten elkaar ontmoeten en van elkaar leren.’

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er in de laatste helft van zijn ambtstermijn werk van gemaakt om de diplomatieke sancties tegen Cuba af te bouwen. Het eiland stond op een ‘zwarte lijst’ van landen die terroristen financieren. Maar Cuba isoleren heeft volgens Obama geen zin.

Handelsembargo

Vorig jaar december spraken Obama en Castro af de diplomatieke banden tussen de twee landen weer te herstellen. Afgelopen april haalde Obama Cuba officieel van de lijst met terroristische landen. Vorige maand heropende Cuba de ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC na ruim een halve eeuw. Vandaag volgde de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havanna.

Ook sprak Kerry zich uit voor het opheffen van het handelsembargo. ‘Maar ook Cuba moet restricties opheffen die Cubanen tegenhouden om bedrijven op te richten’, voegde Kerry toe.

De oud-president van Cuba, Fidel Castro, vierde donderdag nog zijn 89ste verjaardag. Hij deed dat met twee andere linkse Latijns-Amerikaanse leiders: Venezolaanse president Nicolas Maduro en de president van Bolivia Evo Morales.

Op dezelfde dag schreef Castro een column in de partijkrant Granma dat de Verenigde Staten herstelbetalingen zou moeten doen voor de ‘vele miljoenen’ aan economische schade die Cuba geleden heeft door het handelsermbargo.

Fidel Castro trad in 2008 definitief terug uit de politiek vanwege zijn slechte gezondheid. De zwaar zieke Castro verschijnt nog maar zelden in het openbaar, maar zijn verjaardag wordt nog groots gevierd in Cuba.

 

Om het handelsembargo op te heffen heeft Obama steun nodig van het Congres, dat gedomineerd wordt door de Republikeinen. Zij zijn tegen het verbeteren van de relaties met het communistische Cuba. De republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio zei vandaag dat hij de stappen van Obama zou terugdraaien.

Ook met de hervonden diplomatieke vriendschap tussen de twee landen blijven er nog genoeg onderwerpen over om over te discussiëren. De verwachting is dat Cuba zal blijven aandringen op de opheffing van het handelsembargo en de sluiting van de gevangenis in Guantanamo. De Verenigde Staten zullen dan weer hameren op mensenrechten en de terugkeer van Cubanen die naar de VS gevlucht zijn. Maar voorlopig is de sfeer opgewekt. ‘We zijn niet langer vijanden of rivalen, maar vrienden’, besloot Kerry.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud