Democraat Ossoff claimt winst in Senaatsrace

Als Jon Ossoff inderdaad het tweede zitje binnenhaalt, is dat uitstekend nieuws voor president elect Joe Biden ©AFP

Terwijl de Democraat Raphael Warnock de eerste van twee felbevochten Senaatszitjes in de staat Georgia al binnenhaalde, roept de Democraat Jon Ossoff zich uit tot winnaar in de andere race.

Met zowat 97 procent van de stemmen geteld roepen het persagentschap AP, CNN en The New York Times de Democraat Raphael Warnock uit als winnaar van de eerste Senaatsrace in de staat Georgia. Hij haalt al bijna 40.000 stemmen meer dan de uittredende Republikeinse interim-senatrice Kelly Loeffler.

Warnock wordt de eerste Democratische senator uit de conservatieve zuidelijke staat sinds 2005, en de allereerste Afro-Amerikaan bovendien. Hij is al jaren de dominee van de historische Ebenezer Baptist Church in Atlanta, waar ooit burgerrechtlegende Martin Luther King predikte.

Intussen claimt de Democraat Jon Ossoff dat hij de race om het tweede Senaatszitje gewonnen heeft. Een officiële bevestiging is er nog niet. Met 98 procent van de stemmen geteld heeft Ossoff een voorsprong van 16.370 stemmen op de zetelende Republikeinse senator David Perdue. De resterende stemmen komen vooral uit districten waar Ossoff sterker staat.

De definitieve uitslag wordt pas woensdagavond verwacht. Bovendien wordt het uitkijken of in beide races de winnaar een voorsprong van minstens 0,5 procentpunt haalt. Is dat niet het geval, dan schrijft de lokale kieswet een hertelling van de stemmen voor.

Joe Biden

Voor de slagkracht van Biden is het bijzonder belangrijk dat de Democraten beide zetels winnen. De Republikeinen zijn al zeker van 50 zitjes in Washington, de Democraten hebben er 48. Winnen Warnock én Ossoff in Georgia, komt dat gelijk. Dan krijgt Bidens vicepresident Kamala Harris als Senaatsvoorzitter de 101ste en doorslaggevende stem. Gebeurt dat niet, dan wacht Biden de komende jaren zware Republikeinse tegenwerking en wordt het uiterst moeilijk zijn agenda uit te voeren.

Zoals uit de tabel hieronder blijkt, komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat het Huis en de Senaat niet in handen zijn van dezelfde partij. In de laatste twee jaar van Barack Obama's presidentschap waren zowel het Huis als de Senaat in handen van de Republikeinen. Daardoor waren Obama's vleugels zo goed als geknipt en raakten wetsvoorstellen nog amper door de Senaat.

Uit analyse van het stemgedrag van de senatoren blijkt bovendien dat Democratische en Republikeinse senatoren almaar minder bereid zijn om te stemmen voor wetsvoorstellen van de tegenpartij, wat het moeilijker maakt om wetgeving door het congres te jagen.

Recordfondsen

Het immense nationale belang van de run-offs in Georgia weerspiegelde zich in de recordfondsen die er uitgegeven werden. De vier kandidaten haalden samen in twee maanden 342 miljoen dollar op, externe campagnecomités nog eens zeker 100 miljoen. Biden en Harris zakten de voorbije dagen af naar de staat, net als Republikeins president Donald Trump.

Georgia geldt als een conservatieve staat, waar de jongste decennia de Republikeinen steeds meer macht kregen. In november versloeg Biden er Trump met een kleine 12.000 stemmen. Sindsdien fulmineert Trump dat Biden alleen met fraude won in Georgia en andere strijdstaten. Dit weekend noemde hij de Senaatsraces 'illegaal en ongeldig'. De twee Republikeinse kandidaten toonden zich zeer loyale Trump-adepten, zijn massale achterban ter wille. Ook zij weigeren Bidens zege te erkennen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud