Democraten dreigen Brexitvrijage Johnson en Trump te dwarsbomen

Nancy Pelosi ©EPA

Als de brexit het Noord-Ierse vredesakkoord in gevaar brengt, mag de Britse premier Boris Johnson zijn gedroomde handelsdeal met de VS vergeten. Dat laat de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, verstaan.

Pelosi reageerde woensdag op de verklaringen van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton. Die schaarde zich maandag, tijdens een bezoek aan Londen, achter het voornemen van Johnson om de EU desnoods zonder scheidingsakkoord te verlaten.

Om Londen in zo'n scenario te ondersteunen, stelde Bolton een aantal snelle handelsdeals per sector in het vooruitzicht.

Het Amerikaanse parlement moet elk handelsakkoord echter ook goedkeuren, en dat ligt niet zo eenvoudig. De Democraten maken de meerderheid uit in het Huis van Afgevaardigden, terwijl de regerende Republikeinen van president Donald Trump alleen de Senaat domineren.

‘Indien de brexit het Goedevrijdagakkoord ondermijnt, bestaat er geen enkele kans dat een Brits-Amerikaans vrijhandelsakkoord wordt goedgekeurd in het Congres’, stelde Pelosi woensdag in een mededeling. Ze verwijst daarmee naar het in 1998 vredesakkoord voor Noord-Ierland, dat onder meer inhoudt dat er nooit nog een ‘harde grens’ mag komen tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland. Die garantie komt echter in gevaar indien het VK zonder deal uit de EU stapt.

‘De Amerikanen hechten sterk aan de vrede die het Goedevrijdagakkoord heeft gebracht en die zal fel verdedigd worden in de twee kamers en door de twee partijen’, aldus Pelosi.

Het Goedevrijdagakkoord maakte een einde aan decennia van gewapend conflict tussen Republikeinse nationalisten, die ijveren voor Ierse hereniging, en unionisten, die vasthouden aan het Verenigd Koninkrijk. Velen vrezen dat het geweld weer zal oplaaien als er, als gevolg van een brexit zonder akkoord, weer grenscontroles moeten ingevoerd worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud