Democraten lopen zich warm om Trump op te volgen

De Democratische senator Elizabeth Warren doet een gooi naar het presidentschap. ©AFP

De invloedrijke Democratische senator Elizabeth Warren uit Massachusetts stelt zich kandidaat om het bij de presidentsverkiezingen in 2020 op te nemen tegen Donald Trump.

Warren is de eerste belangwekkende Democraat die zich officieel meldt als mogelijke uitdager. Maandag maakte ze in The New York Times bekend dat ze een verkennende commissie op de been brengt om fondsen te werven en cruciale posities in te vullen voor haar campagne in de aanloop naar de voorverkiezingen.

Over 13 maanden worden in de staat Iowa de eerste stemmen uitgebracht in de voorverkiezingen om de Democratische presidentskandidaat aan te duiden.

‘Ik heb mijn carrière gespendeerd om tot de grond te komen van waarom de Amerikaanse belofte voor sommige families werkt, terwijl anderen, die even hard werken, tussen de plooien vallen.’
Elizabeth Warren
presidentskandidate democraten

Warren staat bekend als een scherpe criticus van grootbanken en ongebreideld kapitalisme. In een eerste campagnefilmpje benadrukt ze ervoor te willen zorgen dat de economie voor iedereen werkt. 

‘Waarom werkt de Amerikaanse belofte voor sommige families, terwijl andere - die even hard werken - tussen de plooien vallen? Aan die vraag heb ik mijn carrière gewijd’, zegt Warren. Ze ziet een middenklasse die onder vuur ligt en families die in maatschappelijke en economische valkuilen dreigen te vallen.

Gebrek aan leiderschap

De Democraten zijn erop gebrand Donald Trump, die een tweede termijn ambieert, uit het Witte Huis te krijgen. Maar de partij mist leiderschap. De aanloop naar de presidentsverkiezingen belooft woelig te worden, met tal van Democratische kandidaten die hun kans willen wagen.

Van de Democraten die zich al kandidaat hebben gesteld, is Warren de eerste grote naam. Ook van ex-vicepresident Joe Biden en voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders wordt verwacht dat ze nog deze winter aankondigen dat ze een gooi willen doen naar het presidentschap.

Wellicht stellen ook Kamala Harris, Cory Booker en Kirsten Gillibrand zich binnenkort kandidaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect