Advertentie

Democraten willen Mark Zuckerberg en Elon Musk laten betalen voor klimaat

De Amerikaanse president Joe Biden hoopt dat het nieuwe brede belastingplan landt voor hij naar de klimaatconferentie in Glasgow vertrekt. ©REUTERS

Met een gedurfd belastingplan voor miljardairs en grote bedrijven wil de Amerikaanse president Joe Biden voldoende geld ophalen voor klimaat- en sociaal beleid. Voorstanders willen dat het Congres de knoop doorhakt voor de klimaattop in Glasgow.

Met nieuwe belastingplannen wil Biden zo’n 1.750 miljard dollar bijeenbrengen om een brede waaier aan sociale programma’s - van een universele kinderbijslag over betaald ouderschapsverlof tot een uitgebreide ziekteverzekering - en klimaatacties te financieren.

Alle ogen zijn luidens de Amerikaanse media gericht op twee gedurfde voorstellen om het pakket te spijzen. Een belasting voor miljardairs en een minimumbelasting voor bedrijven. Het plan, dat uit twee delen bestaat, werd gepresenteerd door de Democratische senatoren Elizabeth Warren, Ron Wyden en Angus King.

Rijkenbelasting

Met de miljardairsbelasting zouden de allerrijkste Amerikanen voor het eerst geconfronteerd worden met een belasting op hun ‘latente’ en dus niet-gerealiseerde winsten op hun effectenportefeuille. Vandaag kunnen welgestelde Amerikanen met die onbelaste meerwaarden als onderpand fiscaal voordelig geld lenen en in praktijk zo goed als belastingvrij leven. Een doorn in het oog van de linkervleugel van de Democraten.

De nieuwe rijkenbelasting moet de allerrijksten treffen, minder dan 1.000 mensen. Zij met een vermogen van meer dan 1 miljard dollar, of drie jaar na elkaar een inkomen van 100 miljoen dollar uit dat vermogen.

Met de inkomsten van tien van de rijkste Amerikanen hopen voorstanders maar liefst de helft van het nodige bedrag binnen te halen.

Ook wordt gesproken van een eenmalige belasting op de opbrengsten van verhandelbare activa in het bezit van miljardairs. Met dat voorstel zouden vooral grote aandeelhouders zoals Tesla-CEO Elon Musk, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg geviseerd worden. Met de inkomsten van tien van de rijkste Amerikanen hopen voorstanders liefst de helft van het nodige bedrag binnen te halen.

Het tweede opmerkelijke voorstel is een minimumbelasting van 15 procent op bedrijfswinsten. Het gaat om de winsten die bedrijven aan hun aandeelhouders rapporteren, niet de winst die ze doorgeven aan de belastingdienst. Volgens The New York Times gaat het ook hier om de absolute top: een 200-tal multinationals met meer dan 1 miljard dollar nettowinst over een periode van drie jaar.

Glasgow

Met de nieuwe belastingsplannen hoopt Biden voldoende geld op te halen voor groene infrastructuurwerken. Ook wil hij elektriciteitsbedrijven belonen voor investeringen in hernieuwbare energie. Dat alles moet gepaard gaan met een steviger sociaal vangnet. Zo wil hij Amerikanen 12 weken betaald gezinsverlof geven, mantelzorgers een maand loon en ziet hij het Medicare-zorgprogramma liefst uitgebreid voor mensen met een laag inkomen.

De Republikeinen stemmen sowieso tegen. Twee Democraten spelen het hard. De voorstanders van het plan kunnen dus niet anders dan toegeven aan elke aanpassing die ze willen.

De voortrekkers van het plan willen het ten laatste morgen door het Huis en de Senaat laten goedkeuren. Op het einde van de week start Biden een buitenlandse tournee. Onder andere de G20 in Rome en de klimaattop in Glasgow staan op het programma. Hij vertrekt liever niet zonder deal.

Macht van Manchin

Maar of die deadline gehaald wordt, is afwachten. Dinsdagnacht bikkelden de Democraten voluit over zowel de inkomsten als de uitgaven van het plan. De miljardairstaks en de minimumbelasting stootten op scepsis bij verschillende Democraten vanwege ‘juridische en grondwettelijke bezwaren’ en de ‘haalbaarheid’.

Ook over de voorstellen over de gezondheidszorg, het uitgebreider betaald verlof, de investeringsplannen rond groene energie en de infrastructuurwet zijn de violen nog lang niet gestemd.

Vooral de Democratische senatoren Kyrsten Sinema en Joe Manchin spelen het hard. Sinema sprak een veto uit tegen elke verhoging van de inkomens- of vennootschapsbelasting, waardoor de miljardairstaks als alternatief uit de bus kwam. Manchin, een senator uit het dieprode (lees: Republikeinse) West Virginia, toonde zich eerder al afkerig tegenover een forser klimaatbeleid en grotere bijdragen van rijken en vervuilers. Het dunbevolkte West-Virginia leeft van de productie van steenkool en schaliegas.

Joe Manchin noemt 1.500 miljard dollar zijn 'bovengrens' voor de plannen van Joe Biden

Hun macht is bijzonder groot. De Republikeinen stemmen sowieso tegen het plan, waardoor elke Democratische stem van levensbelang is. De voorstanders van het plan kunnen dus niet anders dan toegeven aan elke aanpassing die Manchin en Sinema willen doorvoeren. Niet alleen dwingt dat tot grote inhoudelijke toegevingen, ook het initiële prijskaartje van het pakket, ooit 3.500 miljard dollar, werd al naar beneden bijgesteld om de twee tevreden te houden.

‘We werken volop door en staan dicht bij een definitief akkoord’, zei Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, dinsdag. ‘We zullen het snel voor elkaar krijgen.’ Als het toch niet lukt, moeten de Democraten op zoek naar andere inkomstenbronnen die de nodige honderden miljarden bijeen krijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud