Democratische presidentskandidaten verenigen zich tegen Trump

Bernie Sanders, Joe Biden en Elizabeth Warren (vlnr) tijdens het Democratisch televisiedebat. ©Photo News

Aan het debat namen liefst twaalf kandidaten deel. Een record.

Sinds het vorige debat in september staat de Amerikaanse politiek op stelten. De Democratische partij begon een impeachmentprocedure tegen president Donald Trump nadat hij tijdens een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou hebben gevraagd een onderzoek te voeren naar presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter.

Biden, die vicepresident was onder Barack Obama, ging tijdens het debat gretig in op de controverse. 'Deze president is de corruptste in de moderne geschiedenis.' De Democraten in het Congres 'hebben geen andere keuze dan verder te gaan' met zijn afzetting. 'Mijn zoon heeft niets verkeerd gedaan. Ik heb niets verkeerd gedaan', benadrukte hij.

'We moeten ons nu focussen op Donald Trump. Hij wil niet dat ik de Democratische kandidaat word omdat hij weet dat ik hem in de pan zal hakken bij de presidentverkiezingen in november 2020, zei Biden.

Onrealistische voorstellen

Het schandaal brak uit op het moment dat Biden in de peilingen ingehaald werd door de 70-jarige progressieve Elizabeth Warren. Zij werd tijdens de vorige televisiedebatten gespaard, maar kreeg dinsdag voor het eerst te maken met rechtstreekse aanvallen van haar tegenstanders. De centrumkandidaten burgemeester Pete Buttigieg en senator Amy Klobuchar verweten haar dat ze onrealistische voorstellen heeft voor de hervorming van de gezondheidszorg en de belastingen.

Verder was het uitkijken naar de tussenkomsten van de 78-jarige Bernie Sanders, die onlangs een hartaanval had. Hij toonde zich bijzonder strijdlustig, zeker op het vlak van volksgezondheid.

De andere kandidaten in het debat waren Kamala Harris, Beto O'Rourke, Andrew Yang, Cory Booker, Tom Steyer, Julian Castro en Tulsi Gabbard. 

Advocaat Giuliani werkt niet mee

Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump, heeft gezegd dat hij de dagvaarding van de Democraten in het Congres naast zich neer zal leggen. Die hadden de medewerking van Giuliani geëist in het kader van de impeachmentprocedure tegen Trump.

'Ik zal niet deelnemen aan een onwettig, ongrondwettelijk en ongefundeerd impeachmentonderzoek', tweette de ex-burgemeester van New York.

De voorzitters van de drie commissies van het Huis van Afgevaardigden eisten vorige maand via een dagvaarding dat Giuliani, die gezien wordt als een spilfiguur in het Oekraïneschandaal, documenten zou voorleggen die gelinkt zijn aan de zaak. De advocaat kreeg daarvoor tot 15 oktober de tijd.

Volgens Giuliani heeft zijn advocaat nu een brief gestuurd naar de commissies met de formele mededeling dat hij 'niet zal meewerken' omdat het onderzoek 'ongrondwettelijk' is. In de brief wordt de dagvaarding voorts 'overdreven en erg bezwarend' genoemd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud