nieuwsanalyse

Democratische presidentsrace draait uit op duel tussen Sanders en Biden

In de Verenigde Staten heeft Joe Biden zich weer in de Democratische presidentsrace geknokt. ©EPA

De gematigde ex-vicepresident Joe Biden won op Super Tuesday zeker acht staten. Hij mag zich opmaken voor een duel met de linkse Bernie Sanders die Californië won.

De Democratische presidentsrace lijkt in een definitieve plooi te vallen. Nadat kiezers in 14 staten dinsdag het woord gekregen hebben, tekent zich steeds meer een duel af tussen Bernie Sanders en Joe Biden.

Naar de strijd op Super Tuesday was enorm uitgekeken. In één dag vielen 1.357 van de 3.979 afgevaardigden te winnen voor de Democratische conventie, de partijbijeenkomst half juli die de uitdager van de Republikeinse president Donald Trump officieel op het schild hijst.

Voor de vijf overblijvende kandidaten - Bernie Sanders, Joe Biden, Michael Bloomberg, Elizabeth Warren en Tulsi Gabbard - stond dus veel op het spel. Wat zijn de belangrijkste conclusies?

1. Joe Biden knokt zich weer in de race

De strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsrace van 3 november was rampzalig begonnen voor Joe Biden. De ex-vicepresident van Barack Obama bleef ver onder de verwachtingen tijdens de drie eerste races van het voorverkiezingenseizoen: Iowa, New Hampshire en Nevada.

Door die valse start was het afgelopen weekend in South Carolina al erop of eronder voor de 77-jarige politicus uit Delaware. En hij greep die kans: dankzij de steun van de Afro-Amerikaanse gemeenschap boekte hij een grote zege in de zuidelijke staat.

Door die sterke score had Biden plots het momentum aan zijn kant. Aan de vooravond van Super Tuesday kreeg hij nog een extra boost. Niet alleen trokken twee andere gematigde kandidaten, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar, zich uit de race terug, ze riepen hun aanhangers ook openlijk op zich net als zij achter Obama's ex-rechterhand te scharen. Ook ex-rivaal Beto O'Rourke deed dat. 

Na Super Tuesday zit Obama's ex-vicepresident in een positieve flow. Maar hoe hij er precies voorstaat, blijft nog even afwachten tot alle afgevaardigden verdeeld zijn.

De hamvraag luidde of Biden op Super Tuesday kon bevestigen. In zeker negen regio's komt hij als winnaar uit de Democratische strijd. De zeges in de zuidelijke staten North Carolina, Virginia, Tennessee, Alabama en Arkansas waren verwacht omdat daar een grote Afro-Amerikaanse gemeenschap leeft.

Ook Oklahoma ging naar Biden. Hoewel de zuidelijke staat traditioneel gematigd stemt, stond de zege niet bij voorbaat vast voor de zeventiger. In 2016 had Sanders er zijn toenmalige rivaal Hillary Clinton het nakijken gegeven.

Dat was vier jaar geleden ook het geval in Minnesota. Maar in 2020 koos de staat in het Midwesten de kant van Biden. De comebackkid deelde de progressieve Elizabeth Warren ook een tik uit. Hij ging in haar thuisstaat Massachusetts eveneens met de winst lopen.

Verrassend is dat Biden ook in Texas als winnaar uit de strijd komt, na Californië de belangrijkste troostprijs op Super Tuesday. Opiniepeilers hadden verwacht dat de latino's Sanders daar naar de zege zouden stuwen. Mogelijk deed de lastminutesteun van de Texaan O'Rourke de staat aan de grens met Mexico naar Biden kantelen.

Na Super Tuesday zit Obama's ex-vicepresident in een positieve flow. Maar hoe hij er precies voorstaat, blijft nog even afwachten tot alle afgevaardigden verdeeld zijn. Biden moet ook hopen dat het geld weer zal binnenstromen, want de afgelopen weken zat hij krap bij kas, terwijl zijn grootste rivaal Sanders op een goed gespijsde oorlogskas zit.

2. Sanders gaat met hoofdprijs aan de haal

Na de voorverkiezingen in februari had Bernie Sanders zich in de favorietenrol genesteld in het Democratische kamp. De 78-jarige senator uit Vermont profiteerde van de verdeeldheid in het gematigde kamp om New Hampshire en Nevada te winnen. In Iowa legde hij nipt de duimen voor Buttigieg en in South Carolina wist hij met een tweede plek de schade te beperken.

De zelfverklaarde democratische socialist wist dat Super Tuesday een lakmoesproef zou worden voor hem. In South Carolina was gebleken dat Biden duidelijk de voorkeur geniet van de Afro-Amerikanen. Dinsdag stonden races gepland in nog eens zeven zuidelijke staten waar die gemeenschap sterk vertegenwoordigd is.

Dat het leeuwendeel van die gebieden ten prooi viel aan Biden had Sanders dus ingecalculeerd. Hij zette vooral in op Californië. In de dichtstbevolkte staat van de VS stonden de meeste afgevaardigden (415) op het spel. 

Bovendien telt de staat aan de westkust veel jongeren en latino's onder het electoraat. Bij die groepen scoorde Sanders erg sterk in februari. De inspanningen loonden: de 78-jarige politicus uit Vermont schiet de hoofdvogel op Super Tuesday af.

Net als in 2016 won Sanders ook in Utah, Colorado en zijn thuisstaat. Maar zijn voorsprong was een pak minder ruim dan toen. Sanders mag dan wel minder staten gewonnen hebben dan Biden op Super Tuesday. Omdat hij op zegekoers zit in de staat met de meeste afgevaardigden, kan de schade aan het eind van de dag al bij al meevallen voor hem.

Het wordt voor hem vooral zaak zijn campagne een nieuw elan en aansluiting te zoeken bij een breder publiek. De 'democratische socialist' wachten spannende weken, want het electorale circus verhuist naar staten waar Sanders in 2016 verloor van Hillary Clinton.

3. Bloomberg gokt en verliest

Het was op Super Tuesday ook uitkijken naar de prestaties van Michael Bloomberg. De voormalige burgemeester van New York stapte pas in november vorig jaar in de Democratische strijd om het presidentsticket. Hij liet de eerste vier etappes van de voorverkiezingen aan zich voorbijgaan.

In plaats van tijd en geld te investeren in staten waar slechts 155 afgevaardigden te verdienen waren, ging de 78-jarige multimiljardair all in op Super Tuesday. De voorbije weken pompte hij meer dan 500 miljoen dollar uit eigen zak in tv- en digitale spotjes om kiezers in die staten te overtuigen dat alleen hij een kans maakt om die andere miljardair, Donald Trump, te verslaan op 3 november.

500 miljoen dollar
aan spotjes
De voorbije weken pompte Michael Bloomberg meer dan 500 miljoen dollar uit eigen zak in tv- en digitale spotjes.

Maar na belabberde prestaties in tv-debatten kreeg Bloomberg een klap in de peilingen. Die kwam hij dinsdag niet te boven. Enkel in Amerikaans Samoa, een overzees gebied waar zes afgevaardigden op het spel stonden, won de eigenaar van de gelijknamige financiëledienstenverlener.

De ex-burgemeester ging dinsdagnacht over tot reflectie. In de loop van woensdag kwam hij tot de conclusie dat het niet meer de moeite loont voort te strijden om de Democratische nominatie. Hij schaart zich achter de kandidatuur van Biden.

Bloomberg oogstte de afgelopen weken flink wat kritiek van zijn tegenkandidaten. Die verweten hem 'te denken dat verkiezingen te koop zijn'.

4. Warren naar de uitgang?

Heeft Super Tuesday het lot van Elizabeth Warren bezegeld? De vraag dringt zich op nadat de senator de zege in haar thuisstaat Massachusetts aan Joe Biden heeft moeten laten.

Net als Sanders mikt de 70-jarige politica op de progressieve Democratische kiezers. Maar sinds het begin van het voorverkiezingenseizoen op 3 februari is gebleken dat het linksere electoraat Bernie Sanders boven haar verkiest.

Warren hoopt er stiekem op dat het duel tussen Sanders en Biden zo nipt wordt, dat zij op de conventie in juli als de ideale compromisfiguur kan opstaan.

Voor aanvang van Super Tuesday dacht Warren evenwel nog lang niet aan opgeven. Stiekem hoopt ze erop dat het duel tussen Sanders en Biden zo nipt wordt, dat ze op de conventie in juli als de ideale compromisfiguur kan opstaan. Of dat scenario na dinsdag nog realistisch is, moet blijken als de afgevaardigden definitief verdeeld zijn.

Ook de vijfde kandidaat, Tulsi Gabbard, is aan bezinning toe. De politica van Hawaï kwam de voorbije weken amper in de strijd voor. Ook op Super Tuesday brak ze geen potten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud