Advertentie
Advertentie

Democratische senator vraagt Biden uit presidentiële race te stappen

Senator Peter Welch roept president Joe Biden op om zich terug te trekken. ©Getty Images via AFP

In een opiniestuk in The Washington Post oordeelt Peter Welch, een Democratische senator die Vermont vertegenwoordigt, dat president Joe Biden niet de beste kandidaat is om het tegen de Republikein Donald Trump op te nemen.

'Biden zou zich moeten terugtrekken voor het welzijn van het land', zegt Peter Welch in een opiniestuk in The Washington Post. 'Hij moet ons op de eerste plaats moeten zetten, zoals hij dat al eerder deed.' De Democratische senator benadrukt omstandig hoeveel respect hij heeft voor Biden, die 'veel geeft om onze democratie' en 'een van onze beste presidenten' is geweest. Maar hij voegt er meteen aan toe dat hij, 'zoals mensen in heel het land' bezorgd is over de presidentsverkiezingen van november.

'De inzet kon niet hoger zijn,' schrijft Welch, 'en we kunnen niet om de rampzalige debatprestatie van president Biden heen. We kunnen de terechte vragen die zijn opgeworpen niet ontkennen of wegwuiven.'

Advertentie

Welch zegt te begrijpen waarom Biden zelf in de race wil blijven. 'Hij heeft ons al een keer van Donald Trump gered en hij wil dat nog een keer doen. Maar in mijn ogen is hij niet de beste kandidaat om dat te doen. De nationale conversatie focust op de leeftijd van president Biden en zijn capaciteiten. Alleen hij kan dat veranderen.'

Democratische druk opgevoerd

Steeds meer Democratische stemmen, van acteurs tot Congresleden, uiten hun twijfels over de kandidatuur van Biden in de presidentiële race. Ook de Amerikaanse acteur George Clooney, een vriend van Biden, riep de president op om zich terug te trekken.

Ook Democratische parlementsleden en belangrijke donoren dringen daar op aan. Het Democratisch Congreslid en voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, die met haar 84 jaar nog ouder is dan Biden, leek in een interview met de zender MSNBC twijfels te hebben bij de kandidatuur van Biden.

Het is aan de president om te beslissen of hij zich verkiesbaar stelt. We moedigen hem allemaal aan om die beslissing te nemen. Want de tijd dringt.

Nancy Pelosi
Democratisch Congreslid

'Het is aan de president om te beslissen of hij zich verkiesbaar stelt. We moedigen hem allemaal aan om die beslissing te nemen. Want de tijd dringt.' Daarmee suggereerde Pelosi dat de beslissing over Bidens kandidatuur heroverwogen moet worden, en liefst snel.

Ondanks de groeiende kritiek en de bezorgdheid over zijn leeftijd en fitheid houdt Biden vol dat hij toch nog een termijn in de tank heeft zitten. Een kleine kring rondom hem, met zijn vrouw Jill Biden als vurigste verdedigster, blijft hem steunen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.