Democratische voorverkiezingen Iowa lopen in het honderd

Bernie Sanders, een van de Democratische kandidaten voor het Witte Huis. ©AFP

In het Amerikaanse Iowa is de langverwachte start van de Democratische voorverkiezingen uitgemond in chaos. Het is wachten op resultaten.

In Iowa is de start van de Democratische voorverkiezingen voor het Witte Huis uitgedraaid op een bevreemdend spektakel, waarbij niemand de overwinning kan claimen. Normaal moesten de resultaten maandagochtend vroeg Belgische tijd bekend zijn, maar door technische problemen lukt dat niet. Volgens de organisatoren van de verkiezing is 'accuraatheid beter dan snelheid' en volgen pas later dinsdag Amerikaanse tijd de resultaten.

Door de problemen is het Democratische verkiezingscircus stilgevallen net nu het uit de startblokken moest schieten. Kandidaten investeren veel tijd en geld in de voorverkiezingen in Iowa omdat ze daar voor de eerste keer de toon kunnen zetten in de campagne. Volgens lokale kranten was er halfweg december in de staat al 45 miljoen dollar gespendeerd aan politieke advertenties.

De bedoeling is in Iowa momentum te krijgen en dan met een opzwepende overwinningsspeech de campagne onder stoom te krijgen voor de volgende voorverkiezing in de oostelijke staat New Hampshire. Dat momentum moet ook toelaten extra financiers te werven voor het vervolg van de campagne.

Springplank

Wat de springplank moest worden voor de Democratische campagne om de Republikein Donald Trump uit het Witte Huis te jagen is uitgedraaid op een moment van collectieve ergernis voor de Democraten.

Een van de kandidaten, Pete Buttigieg, koos ervoor een overwinningsspeech te houden zonder de resultaten. 'Vanavond werd een onwaarschijnlijke hoop een niet te ontkennen realiteit', zei hij. Volgens zijn campagneteam steunt dat optimisme op interne data, die zouden tonen dat hij in Iowa goed heeft gescoord. 

Andere kandidaten, Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar, hielden mossel-noch-vistoespraken. 'Dit wordt een lange reis', zei Joe Biden in zijn speech. De campagnemanager van Klobuchar zei dat interne data leren dat de senator beter zou scoren dan Joe Biden.

De advocaat van de Joe Biden-campagne stuurde al een brief naar de Iowa-afdeling van de Democratische partij waarin hij 'volledige verklaring en alle relevante informatie' vraagt over de kwaliteitscontrole bij de verkiezingen. Hij vraagt ook de definitieve cijfers te zien voor ze worden gepubliceerd.

De campagnemanager van Elizabeth Warren zei dat 'iedere seconde die voorbij gaat het proces wat meer ondermijnt'.

Sanders

Volgens een woordvoerder van de Iowa-Democraten zijn inconsistenties gevonden in de resultaten, waardoor er controles nodig zijn. Volgens haar is er geen sprake van een hacking omdat de onderliggende data en op papier uitgebrachte stemmen degelijk zijn. Blijkbaar ligt het probleem bij de app waarmee de kiescomités die de getelde resultaten moeten doorgeven aan de partijleiding in Iowa. 

Volgens ramingen van The New York Times om 5 uur Belgische tijd, drie uur na de start van de caucus, stond Bernie Sanders aan de leiding met 33 procent van de stemmen, gevolgd door Joe Biden (28%) en Pete Buttigieg (20%).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud