Derde Californische stad op rand bankroet

San Bernardino, een Californische stad met meer dan 200.000 inwoners, vraagt bescherming tegen zijn schuldeisers. Het is meteen de derde Californische stad in een maand die op een bankroet afstevent, een illustratie van de crisis bij de Amerikaanse lokale overheden.

Dinsdagavond zorgde het zevenkoppige gemeentebestuur van San Bernardino, één van de grootste steden in het dorre Californische binnenland, voor een verrassing van formaat. Het stadsbestuur besloot bescherming tegen schuldeisers aan te vragen.

'We hebben een nijpend cashprobleem', stelde financieel beheerder Andrea Miller aan de Los Angeles Times. De stad kijk tegen een financiële put van 46 miljoen dollar aan en heeft gewoon niet genoeg geld in de koffers om alle lonen deze zomer te betalen.

Burgemeester Patrick Morris bestempelt de beslissing als een 'schandvlek' op de stad, maar erkent dat de enige andere optie 'nog meer draconische besparingen' in lokale diensten als brandweer, onderwijs en politie was.

Het stadsbestuur ontsloeg dit jaar al een vijfde van het personeel, terwijl het resterend personeel fors loon inleverde. Maar dat volstond dus niet om de rekeningen te doen kloppen. Het is nog maar de vraag of het gerechtelijk akkoord draconische besparingen kan vermijden. Waarschijnlijk is er hoogstens sprake van uitstel, geen afstel.

Stedelijk Enron

San Bernardino is meteen de derde Californische stad op een maand tijd die het gerechtelijk akkoord aanvraagt, na Stockton in de Central Valley en het vakantie-oord Mammoth Lakes. 

Een deel van de oorzaak is te wijten aan de crisis bij alle lokale besturen, die vooral in Californië zwaar weegt. Dat komt omdat Californische gemeenten nog meer dan andere lokale overheden surften op de lokale vastgoedzeepbel en hun financiën sterk afhankelijk maakten van vastgoedtaksen. Nu de vastgoedmarkt ingestort is, zijn de inkomsten zo goed als opgedroogd.

Maar daar komt nog bij dat de boekhouding van San Bernardino een soort stedelijk Enron blijkt. Volgens de juridische verantwoordelijk van San Bernardino, James Penman, vervalste de stad 13 van de voorbije 16 begrotingen en maskeerde ze zo het onderliggende tekort.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud