Advertentie
Advertentie

Detroit is bankroet

Crisismanager Kevyn Orr kondigde donderdagavond het bankroet aan ©REUTERS

De Amerikaanse stad Detroit zit financieel helemaal aan de grond. De crisismanager van de stad maakte donderdagavond bekend het faillissement aan te vragen. Het gaat om het grootste stedelijk bankroet uit de Amerikaanse geschiedenis. Het Witte Huis liet weten geen plannen te hebben om Detroit uit de nood te helpen.

Het bankroet van Detroit komt niet helemaal als een verrassing. De stad zat al een tijd in slechte papieren. Ze kampt met een tekort van ruim 600 miljoen dollar en heeft een langlopende schuld die schommelt tussen 17 en 20 miljard dollar.

In maart kreeg de autostad een crisismanager. Kevyn Orr, een 54-jarige zwarte advocaat uit Washington, moest orde op zaken stellen in de financiën van  Detroit.

Crisismanagement

Orr had al enige ervaring met crisismanagement. In 2009 begeleidde hij nog het bankroet van de autofabrikant Chrysler. De gouverneur van de staat Michigan, Rick Snyder, had Orr bij zijn aanstelling in maart anderhalf jaar de tijd gegeven om de financiën van Detroit te saneren.

Taak

Maar de crisismanager slaagde niet in die taak. In mei had hij nog aan de alarmbel getrokken en gepleit voor een schuldherschikking om de stad van de ondergang te redden. Die herschikking kwam er evenwel niet. Donderdagavond Belgische tijd raakte bekend dat Orr bij een federale rechter het faillissement had aangevraagd.  Als de rechter die aanvraag goedkeurt, kan Orr stadsactiva van de hand doen om Detroits schulden bij een reeks kredietverstrekkers en pensioenfondsen af te lossen.

Rug

De stad, ooit een industrieel juweel, kwam in de problemen omdat de bevolking haar massaal de rug toekeerde. In de jaren 50 was het de vierde stad van de VS met bijna 2 miljoen inwoners. In 2012 bleven er nog 684.799 over. 

Het voorbije decennium was de leegloop niet de overzien. Tussen 2000 en 2010 verlieten maar liefst een kwart miljoen inwoners Detroit. Met die bewoners slonken ook de fiscale inkomsten aanzienlijk.

Nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis ging zo'n grote stad failliet. Tot dusver kwamen enkele kleinere steden in de problemen. Jefferson County in Alabama en Stockton in Californië spanden de kroon. 

60 jaar

'Deze dag is het gevolg van de neergang van Detroit die we de voorbije 60 jaar hebben gezien', zegt gouverneur Snyder in een videoboodschap.

'Laat me rechtuit zijn: Detroit is blut. De stad kan haar burgers niet meer de diensten aanbieden die ze verdienen. Het faillissement is een kans op een nieuwe start.'

Obama

De financieel noodlastige stad zal in elk geval niet kunnen rekenen op geld van de Amerikaanse regering. 'De moeilijkheden moeten ter plaatse opgelost worden', zei een woordvoerster van president Barack Obama vrijdag.

Het Witte Huis volgt de situatie wel van nabij en houdt vast aan 'het nauwe partnerschap met Detroit'. Enkele jaren geleden kwam president Obama wel de auto-industrie in Detroit tegemoet met omvangrijke hulp. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud