Diplomaat bevestigt dat Trump Oekraïne onder druk zette

De Amerikaanse president Donald Trump. ©BELGAIMAGE

De Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne heeft in het Congres een bezwarende verklaring afgelegd. Volgens hem dreigde president Donald Trump er wel degelijk mee de militaire hulp voor Oekraïne te bevriezen zolang het geen onderzoek instelde naar Joe en Hunter Biden.

Trump raakt in de Oekraïne-affaire nog meer in nauwe schoentjes nu ambassadeur William Taylor woensdag in het onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen de president een belastende verklaring in het Congres heeft afgelegd. Volgens Taylor dreigde Trump er wel degelijk mee 400 miljoen dollar aan militaire hulp voor Oekraïne in te houden zolang Kiev zich niet engageerde om een onderzoek naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en diens familie in te stellen.

Dit is een gecoördineerde lastercampagne van linkse politici en radicale niet-gekozen bureaucraten.
Donald Trump
President VS

Trump houdt al weken vol dat hij de militaire hulp nooit gebruikt heeft om het onderzoek af te dwingen, maar Taylor weerlegde dat. Volgens hem zou Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, hem hebben verteld dat 'alles' afhing van de bereidheid van de Oekraïense president Volodymyr Zelenski om een openlijke verklaring over het corruptieonderzoek naar de Bidens af te leggen.

Lastercampagne

'In augustus en september werd ik steeds bezorgder over onze relatie met Oekraïne. Die wordt fundamenteel ondermijnd door een informeel kanaal van Amerikaanse beleidsmakers en door het achterhouden van vitale veiligheidshulp om binnenlandse politieke redenen', verklaarde Taylor volgens The Washington Post aan de commissie die de afzetting van Trump onderzoekt.

Taylor, een veteraan en ervaren diplomaat, was ambassadeur in Oekraïne van 2006 tot 2009. Hij is waarnemend ambassadeur sinds Trump de vorige ambassadeur, Marie Jovanovitsj, terughaalde. Het Witte Huis noemde zijn getuigenis 'een gecoördineerde lastercampagne van linkse politici en radicale niet-gekozen bureaucraten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud