'Diplomatie is meer dan drones en soldaten'

Een protest in Pakistan tegen de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen. (Foto: EPA) ©EPA

'De VS-diplomatie omhelst meer dan onbemande vliegtuigen en militaire macht.' Dat zei de toekomstige minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, tegen de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat. De Verenigde Naties maakten net bekend dat ze een onderzoek openen naar de aanvallen van de Amerikaanse en Britse drones, waarbij burgers omkwamen.

Kerry verscheen voor de commissie in de Senaat om de goedkeuring te krijgen voor zijn benoeming tot 'Secretary of State'. President Barck Obama vroeg de voormalige presidentskandidaat om de fakkel over te nemen van Hilary Clinton, die geen zin had in een tweede termijn op de post. De Senaat keurt de benoeming pas over enkele dagen definitief goed, maar er wordt weinig tegenstand verwacht. Kery zit zelf al verschillende jaren in de commissie Buitenlandse Zaken.

'De Amerikaanse buitenlandse politiek laat zich niet enkel definiëren aan de hand van drones (onbemande vliegtuigen) en de ontplooiing van troepen', liet Kerry zijn collega-senatoren weten. Net als Obama in zijn inauguratierede maandag haalde Kerry het klimaatprobleem aan. Volgens de Democraat moet de klimaatsverandering een centraal thema worden in de diplomatie van de VS.

Iran

Een toekomstige minister van Buitenlandse Zaken kan in de VS uiteraard niet om de kwestie-Iran heen. Washington beschouwt dat land nog steeds als de belangrijkste bedreiging voor de wereldvrede en beschuldigt Teheran ervan aan een kernwapen te werken. Tegen Iran gelden zware sanctiemaatregelen, maar het land houdt vol dat het enkel werkt aan kernenergie voor civiele doeleinden.

'We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat Iran een kernwapen in handen krijgt', stelde Kerry tijdens zijn toelatingsexamen. 'Maar zoals de president al aangaf, verkiezen we een diplomatieke oplossing', voegde hij er nog aan toe. Volgens Kerry mag die voorkeur voor diplomatie niet gezien worden als een afbreuk aan de vastberadenheid van de VS om de nucleaire dreiging in de wereld in te perken.

Vooral in Israël zal de verklaring van de nieuwe 'Secretary of State' met buitengewone aandacht gevolgd zijn. De relatie tussen Israël en Iran is helemaal vertroebeld en Tel Aviv dreigde er al verschillende keren mee om een preventieve aanval uit te voeren op de nucleaire installaties in het land. Maar Israël rekent voor zijn Iran-beleid vooral ook op de steun van zijn belangrijkste bondgenoot Amerika. Daarom is de houding van de nieuwe regering-Obama zo belangrijk in Israël.

VN-onderzoek  

Op de dag dat Kerry zijn beleidslijnen voorlegt, maakten de VN bekend dat ze een onderzoek openen naar de aanvallen van de Amerikaanse en Britse drones, waarbij burgers omkwamen. Verschillende landen noemen de aanvallen oorlogsmisdaden en vinden dat ze de soevereiniteit van de landen schenden of toch minstens aantasten.

'De VN onderzoeken de aanvallen van drones in Afghanistan, Pakistan, Jemen en Somalië', meldde VN-rapporteur Ben Emmerson. Bovendien zullen ook de onbemande aanvallen van Israël op Palestijns grondgebied onderzocht worden. 

De onderzoekers zullen tussen twintig en dertig aanvallen nader bekijken. Ze gaan na hoeveel burgers er stierven bij elke aanval, welke 'militanten' de doelwitten waren en of de aanvallen zelf legitiem waren. Sommige landen waar bewapende drones ingezet worden, zijn door de VN namelijk niet uitgeroepen tot conflictgebied.

'We zullen onder meer bekijken of de drones aanvallen uitvoerden in gebieden waar het risico bestond dat een disproportioneel aantal burgers geraakt werd', legt Emmerson uit. Bovendien zal er speciale aandacht uitgaan naar de zogenaamde 'double tap'-aanvallen, waarbij reddingswerkers die de gewonden van een eerste aanval verzorgen, zelf ook worden geraakt.

Sinds het begin van 2013 zijn door aanvallen van Amerikaanse drones in Pakistan al minstens 40 mensen om het leven gekomen, onder wie elf burgers. De Verenigde Staten hebben het aantal drone-aanvallen in Pakistan opgedreven sinds het begin van het jaar, 'omdat de Amerikaanse troepen buurland Afghanistan in 2014 zullen verlaten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud