17 doden bij schietpartij in Amerikaanse school

©REUTERS

Het was het 18de schietincident dit jaar op een school in de Verenigde Staten.

De vermoedelijke dader, de 19-jarige Nikolas Cruz, is opgepakt. Hij gaf zich zonder verzet over, meldde de politie. Zijn motief is nog een raadsel. Cruz zou eerder van de school zijn gestuurd 'om disciplinaire redenen'.

Voormalige medeleerlingen vertelden Reuters dat Cruz erg geïnteresseerd was in wapens. Een wiskundedocent zei tegen de krant Miami Herald dat de verdachte eerder ook andere scholieren heeft bedreigd.

Cruz opende het vuur in een middelbare school in Parkland, zo'n 72 kilometer ten noorden van Miami. Sommige leerlingen verborgen zich tijdens de schietpartij in klaslokalen. Anderen renden in paniek naar buiten.

Tientallen gewonden

De politie trof volgens sheriff Scott Israël twaalf lichamen aan in het gebouw. Andere slachtoffers lagen buiten of overleden in het ziekenhuis. Tientallen gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving.

Cruz gebruikte volgens de politie een halfautomatisch geweer en had meerdere patroonhouders met munitie bij zich. Naar verluidt verschool de verdachte zich na de schietpartij tussen de vluchtende scholieren. Hij kon zo het gebouw verlaten, maar werd even later aangehouden. 

Het was volgens actiegroep 'Everytown for Gun Safety' het 18de schietincident dit jaar op een Amerikaanse school. De organisatie rekende ook zelfdodingen en incidenten zonder slachtoffers mee.

President Donald Trump sprak zijn afschuw uit over de 'verschrikkelijke' schietpartij. 'Geen enkele leerling, docent of andere persoon zou zich ooit onveilig moeten voelen in een Amerikaanse school', twitterde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content