M/V van de dag

Don Hankey: koning van de agressieve autoleningen schiet Donald Trump financieel te hulp

Don Hankey bezit een fortuin van zo'n 7,5 miljard dollar. ©Alamy Stock Photo

Liefst dertig bedrijven moest de entourage van presidentskandidaat Donald Trump aanschrijven om een borgsom van 175 miljoen dollar voor te schieten. De redding kwam van een tachtigjarige miljardair uit Californië, die fortuin maakte door autokredieten te verstrekken met een rente die kon oplopen tot 20 procent of meer.

'We hoorden dat ze iemand zochten, en dat is nu eenmaal wat we doen bij Knight Insurance', zei Don Hankey maandag toen bekend raakte dat zijn bedrijf een waarborg van 175 miljoen dollar wil betalen in een rechtszaak tegen de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. 'Wij hebben de middelen, en ik ben blij die op tafel te leggen.' Trump moet het geld mét commissie wel terugbetalen.

Als hij die waarborg niet op tijd bij elkaar kon krijgen, moest Trump een boete van 454 miljoen dollar betalen in een rechtszaak in New York, waarin hij in eerste aanleg veroordeeld is voor het kunstmatig opkrikken van zijn vermogen.

Advertentie

Dat geld heeft Trump niet voorhanden en dus dreigde een rechter beslag te leggen op zijn bezittingen, iets wat de fiere presidentskandidaat het koste wat het kost wilde vermijden.

De hulp kwam nogal onverwacht uit Los Angeles, toen de ploeg van Hankey zelf belde met het voorstel. De miljardair, met een vermogen van 7,5 miljard dollar goed voor plaats 360 op de wereldranglijst van rijkste mensen, is met zijn groep actief in onder meer de autosector, de bankwereld, het vastgoed en IT.

De Hankey-groep heeft 3.500 werknemers en boekte vorig jaar 4,6 miljard dollar winst. Het bedrijf werd groot dankzij Westlake Financial, de marktleider in het aanbieden van leningen via onafhankelijke autohandelaars, vaak op de tweedehandsmarkt.

Kabaal

Westlake ontstond als een afsplitsing van de Ford-autodealer die Hankey als jonge knaap van zijn vader overnam. Hij begon zijn klanten, ook als ze door gevestigde partijen niet in aanmerking kwamen voor een lening, kredieten te verstrekken.

Toen de showroom vaak te vol stond met mensen die discussieerden over die leningen, vreesde hij dat het kabaal andere kopers zou wegjagen. Hij besliste er een aparte divisie voor op te richten op een ander adres.

Er doken berichten op van Westlake-werknemers die valse telefoonnummers gebruikten, zodat klanten dachten dat ze een telefoontje opnamen van de lokale pizzeria of zelfs van een familielid.

Hankey krijgt kritiek omdat hij Westlake opgebouwd zou hebben met onfrisse praktijken. In 2015 moest het bedrijf van de toezichthouder 50 miljoen dollar aan boetes en compensaties betalen wegens het agressief benaderen van klanten.

Medewerkers van de groep vertelden klanten dat hun auto in beslag zou worden genomen, terwijl dat niet het geval was. Het doel: de betalingen versnellen. Of ze vroegen geld om een in beslag genomen auto vrij te maken, terwijl dat laatste helemaal niet kon.

Er doken ook berichten op van Westlake-werknemers die valse telefoonnummers gebruikten, zodat klanten dachten dat ze een telefoontje opnamen van de lokale pizzeria of zelfs van een familielid.

Hankey is zijn business blijven verdedigen met als argument dat dankzij hem miljoenen Amerikanen een auto hebben kunnen kopen die ze nodig hebben om te werken. 'Het alternatief is enkele jaren wachten en contant betalen voor de auto, of de bus nemen,' zei hij aan het zakenmagazine Forbes.

Hankey schonk eerder al ettelijke miljoenen aan de Republikeinse Partij, maar zegt nu niet uit politieke belangen te handelen met zijn steun aan Trump.

Waarnemers wijzen op verstrengelde belangen tussen de twee, omdat Hankey de grootste individuele aandeelhouder is van de bank Axos Financial, die onder meer een lening van 200 miljoen dollar verstrekte om de Trump-Tower van de financiële ondergang te redden.

Volgens waarnemers is Hankey Trump wellicht ook dankbaar omdat hij in zijn vorige ambtstermijn wetgeving in gang zette waardoor kredietverleners de maximumtarieven voor leningen, die opgelegd worden door de staten, kunnen omzeilen.

Financiering

Dat Trump eerst bot ving bij dertig andere financiers voor de borg, waaronder grote namen als Allianz, AXA, Berkshire Hathaway en Munich Re, zegt iets over de voorzichtigheid waarmee de bedrijfswereld de Republikein behandelt nu nog vier rechtszaken tegen hem lopen.

Geld doneren is een zaak, maar hem zakelijk en financieel te hulp schieten lijkt gevoeliger te worden. Zeker nu uit deze rechtszaak blijkt dat Trump al andere mensen misleid heeft met het rooskleuriger voorstellen van zijn vermogen.

'De enigen die in aanraking met Trump willen komen, zijn zeer rijke mensen die met hem, zijn naam en zijn macht geassocieerd willen worden', zegt Abe Wallach, een voormalige financieel medewerker van Trump aan de nieuwsdienst Bloomberg.

Helemaal zeker van de reddingsboei uit Californië is Trump nog niet. De rechtbank die de zaak behandelt, wil extra bewijzen dat Westlake met voldoende geld over de brug zal komen als Trump zijn zaak in beroep verliest en de boete moet ophoesten.

De essentie
  • Ford - Don Hankey nam de Ford-autodealer van zijn vader over in Los Angeles. Hij begon zijn minder rijke klanten van autokredieten te voorzien. Toen die almaar vaker in zijn zaak kwamen discussiëren, splitste hij de business af en ging die verder onder de naam Westlake.
  • Agressieve praktijken - Westlake is de grootste leverancier van autokredieten bij onafhankelijke autohandelaars in de VS. Het bedrijf kwam in opspraak door agressieve praktijken. De rentes konden oplopen tot meer dan 20 procent. In sommige periodes nam Westlake 250 auto's per maand in beslag. Medewerkers dreigden met inbeslagnames, ook als daar juridisch geen reden toe was.
  • Borgstelling - Met een borgstelling van 175 miljoen dollar schiet Hankey Donald Trump te hulp in een rechtszaak waarin Trump beschuldigd wordt van het kunstmatig opkrikken van zijn vermogen. Zonder die borg dreigde voor Trump een boete van bijna een half miljard dollar.
  • Voorzichtigheid - Dat Trump bot ving bij traditionele financiers, zegt iets over de voorzichtigheid waarmee het bedrijfsleven hem behandelt.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.