Doorbraak in Amerikaanse shutdowngesprekken

©Photo News

In de VS hebben de Republikeinen en de Democraten een akkoord bereikt dat een nieuwe shutdown moet vermijden. President Donald Trump moet wel nog groen licht geven.

In het Amerikaans parlement zijn de Republikeinen en Democraten tot een akkoord gekomen over de financiering van de grensbeveiliging. De Republikeinse senator Richard Shelby meldde dat, zonder details te geven. De Democratische onderhandelaar Nita Lowey zei dat medewerkers woensdag het plan verder uitwerken.

Met het akkoord hopen beide partijen een nieuwe shutdown te voorkomen. De vorige gedeeltelijke sluiting van de overheid begon op 22 december en duurde 35 dagen. Het was de langste shutdown ooit in de VS.

De shutdown heeft alles te maken met de verkiezingsbelofte van de Amerikaanse president Donald Trump om een muur op de grens met Mexico te bouwen. In de begroting voor 2019 wil hij daarvoor 5,7 miljard dollar uittrekken.

De Democraten, die eind vorig jaar het Huis van Afgevaardigden hebben heroverd, weigeren die begroting goed te keuren. Het Congres moet voor vrijdagavond instemmen met het nieuwe plan, omdat het begrotingsvoorstel dat op 25 januari was ingediend, dan afloopt.

Hek

Volgens een medewerker van een van de Congresleden bevat het akkoord niet de 5,7 miljard dollar voor de grensmuur. Wel zou 1,38 miljard dollar worden vrijgemaakt voor de bouw van zo'n 88 kilometer aan hekwerk op de grens in de regio van Rio Grande Valley in de staat Texas.

De president sprak maandag in de grensstad El Paso in Texas. Daar pleitte hij voor een muur die de Amerikanen kan beschermen tegen gewelddadige criminelen, drugs en 'enorme aanvallen' van migranten. Trump zei dat niemand er moet aan twijfelen dat de muur er komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud