Dreigende klip begint Wall Street te dagen

Op Wall Street groeit het besef dat een politiek akkoord misschien toch uitblijft. (Foto: Reuters) ©Reuters

Tot nu bleef de onrust over de begrotingsafgrond op Wall Street beperkt. Op het laatste moment komt er wel een akkoord, leek de consensus. Maar nu begint het gevaar langzaam te dagen, meent The New York Times.

Wall Street geloofde tot voor kort dat er voor het einde van het jaar minstens een oplossing op korte termijn uit de bus zou komen. Maar een akkoord is er nog lang niet. Zeker nu het 'Plan B' van de Republikein John Boehner een doodgeboren kind blijkt, groeit het besef bij economen dat er misschien geen akkoord komt voor het einde van het jaar.

De term 'fiscal cliff' - begrotingsravijn of begrotingsklip in het Nederlands - overkoepelt een reeks besparings- en belastingmaatregelen met een prijskaartje van ruim 500 miljard dollar die op 1 januari 2013 van kracht dreigen te worden. Tenzij de Democraten en de Republikeinen tegen 31 december een akkoord bereiken over een alternatief plan om de overheidsschuld en het begrotingstekort terug te dringen.

'Wall Street gokt nog steeds op een snel akkoord, maar dat vertrouwen is misplaatst', stelt Julia Coronado, hoofdeconoom voor Noord-Amerika bij BNP Paribas. 'De markten reageren tot nu toe erg zelfvoldaan op de dreiging, maar als er op 1 januari geen akkoord is, zullen ze dat erg slecht verteren', meent Coronado.

'Een akkoord voor het einde van het jaar is nog steeds mogelijk, maar het gevaar dat we het nieuwe jaar induiken zonder overeenkomst neemt met de dag toe', weet Barclays-econoom Dean Maki. 'Hoe langer dit aansleept, hoe meer zorgen ik me maak over het eerste kwartaal', verwoordt hij de stijgende onrust.

Michelle Meyer van Bank of America Merrill Lynch schat de kans op een 'bungeesprong in de afgrond' op 40 procent. In dat geval verwacht Meyer een stevige klap voor Wall Street, wat de politiek in januari snel tot een akkoord zal dwingen.

Wat Meyer echt zorgen baart, is dat de 'fiscal cliff' nu ook het vertrouwen van de consument schaadt. 'Ondernemers maken zich al sinds de zomer zorgen, maar nu realiseert ook de gewone Amerikaan zich het gevaar', stelt ze. 'De economie in de VS herstelt zich wonderwel, maar het vertrouwen is nog steeds erg fragiel', klinkt de waarschuwing. 

Steve Blitz, hoofdeconoom bij ITG Investment Research, becijferde wat de begrotingsafgrond met de Amerikaanse economie kan doen. 'Zelfs bij het meest bescheiden compromis in Washington groeit de economie in het eerste kwartaal van 2013 met 2,5 procent. Komt er geen deal, blijft de groei wellicht beperkt tot 1 procent', rekent hij voor. Een echte recessie komt er volgens Blitz niet onmiddellijk aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud