Advertentie

Drie Amerikaanse mannen veroordeeld voor moord op jogger

Een hoofdzakelijke blanke jury in Georgia vond drie mannen schuldig aan de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery. ©REUTERS

De Amerikaanse president Joe Biden reageert tevreden op de veroordeling van drie blanke mannen voor de moord op een zwarte jogger, maar erkent dat meer nodig is om te garanderen dat de slogan 'gelijke berechtiging voor iedereen' ook realiteit wordt.

In de Verenigde Staten zijn drie witte mannen schuldig bevonden aan de moord op de jonge zwarte jogger Ahmaud Arbery.

De hoofdverdachte Travis McMichael (35), die Arbery neerschoot, werd door de jury schuldig bevonden aan moord. De twee medeverdachten, de vader van de schutter Gregory (62) en hun buurman William Bryan (52), die beiden betrokken waren bij de achtervolging van de jogger, werden elk schuldig bevonden aan onder meer zware mishandeling en doodslag.

De 25-jarige Arbery werd in februari vorig jaar doodgeschoten toen hij in het stadje Brunswick (Georgia) door een woonwijk aan het joggen was. De beklaagden stelden dat ze dachten dat Arbery een dief was en pleitten onschuldig.

Arbery groeide net als George Floyd uit tot een van de symbolen van de Black Lives Matter-beweging in de VS. De twaalf juryleden beslisten unaniem tot de veroordeling na meer dan elf uur beraadslagen. De strafmaat voor de drie zal op een later tijdstip worden bepaald. Ze kunnen levenslang krijgen.

De drie verdachten worden voor een federale rechtbank ook beschuldigd van racisme en zullen in februari opnieuw worden berecht.

Pijnlijke herinnering

De Amerikaanse president Joe Biden liet na de schuldigverklaring weten dat de moord een pijnlijke herinnering is aan het feit dat er nog een lange weg te gaan is in het verslaan van raciale ongelijkheid in de VS. 'Niets kan meneer Arbery terugbrengen naar zijn familie en gemeenschap, maar de uitspraak verzekert dat de daders van deze vreselijke misdaad worden gestraft', zei hij in een verklaring.

'De veroordeling toont dat het rechtssysteem zijn werk doet, maar dat alleen volstaat niet. We moeten meer doen om te verzekeren dat gelijke berechtiging voor iedereen niet alleen een in steen gebeitelde spreuk boven het hooggerechtshof is, maar een realiteit voor alle Amerikanen'.

De veroordeling komt er luttele dagen na de controversiële vrijspraak van Kyle Rittenhouse, de jonge Amerikaan die in de zomer van 2020 twee Black Lives Matter-betogers had doodgeschoten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud