E-mails doen Clinton opnieuw blozen

©REUTERS

Een oude vriend, zonder officiële functie, adviseerde Hillary Clinton over veiligheidszaken toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Dat blijkt uit e-mails uit 2009 die zijn vrijgegeven. Clinton is presidentskandidate.

De voormalige journalist Sidney Blumenthal gaf Clinton advies over allerlei thema's, zoals de relatie met het Verenigd Koninkrijk, Iran en Afghanistan. Volgens het persbureau Reuters kan de onthulling Clinton parten spelen, nu ze kandidaat is voor het presidentschap.

Republikeinen voeren al maanden aan dat Blumenthal Clinton beïnvloed heeft voor het Amerikaanse beleid in Libië, dat in chaos verzeilde na de dood van dictator Muammar Khadafi. In 2012 vond er een aanslag plaats op het Amerikaanse consulaat in het land. Dat is een gevoelige kwestie in de VS.

Private account

Eind vorig jaar lag Clinton al onder vuur nadat bleek dat ze tijdens haar ministerschap een private e-mailaccount gebruikte en geen officiële account. Naast vragen over veiligheid, rezen vragen over bestuurlijke transparantie.

In december 2014 maakte ze 30.000 emails over aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Die worden mondjesmaat vrijgegeven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud