Economisch topadviseur van Trump stapt op

Gary Cohn, economisch topadviseur van Trump ©AFP

Met Gary Cohn (ex-Goldman Sachs) verdwijnt een van de laatste voorstanders van internationale vrijhandel uit Trumps entourage.

Gary Cohn, de economische topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, neemt ontslag. In een mededeling benadrukt Cohn dat het voor hem 'een eer' was om zijn land te mogen dienen. Trump roemde Cohn dan weer als een 'uitzonderlijk talent' en dankte hem voor zijn bijdrage aan de 'historische belastingverlagingen en -hervormingen'.

Over de reden van het ontslag van Cohn, een gewezen topman van de zakenbank Goldman Sachs, wordt in de erg diplomatisch opgestelde mededeling geen uitleg gegeven. Maar het was bekend dat Cohn een tegenstander is van de invoerheffingen op staal en aluminium, die Trump vorige week aankondigde. De protectionistische maatregel dreigt volgens Cohn - en vele anderen - een handelsoorlog te ontketenen die uiteindelijk als een boemerang in het gezicht van Trump zal terugkomen.

Met Cohn verdwijnt bovendien een van de laatste voorstanders van internationale vrijhandel uit Trumps entourage. Dat kan ook gevolgen hebben voor de lopende onderhandelingen met de buurlanden Mexico en Canada over het vrijhandelsakkoord NAFTA.

Trump ontketende met zijn voorstel om invoerheffingen op staal in te voeren een ideologische strijd binnen de eigen partij. 'We zijn extreem bezorgd en verzoeken het Witte Huis dringend niet door te gaan met dit plan', zei Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, in niet mis te verstane woorden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud