Een nieuwe Kennedy en een openlijk homoseksuele senator

Joe Kennedy treedt in de voetsporen van een lange familietraditie. PHOTO: PHOTO NEWS/RICK FRIEDMAN

De verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat brengen in de VS een reeks nieuwe politieke figuren in de aandacht. Zo keren de Kennedy's terug naar de politieke banken en is er voor het eerst een openlijk homoseksuele senator verkozen.

Gisteren werd er niet alleen gestemd voor een nieuwe president, de Amerikaanse kiezers moesten zich ook uitspreken over een nieuw Huis van Afgevaardigden en één derde van de Senaat. De verhoudingen in beide kamers bleven echter ongewijzigd: de Democraten behouden de controle over de Senaat, terwijl de Republikeinen stevig de greep op het Huis behouden. Toch zijn er in de marge hier en daar zetels van partij verwisseld, die nu worden ingevuld door enkele opmerkelijke nieuwkomers.

Zo knopen de Kennedy's, al decennia lang een belangrijke politieke familie in de VS, weer aan met de traditie om altijd minstens één lid van de familie op Capitol Hill, zetel van Huis en Senaat, te hebben. Die traditie was gestart in 1947, toen John F. Kennedy, die later president werd, in het parlement ging zetelen.

In 2010 besloot Patrick Kennedy, toen afgevaardigde voor Rhode Island, zich niet meer herverkiesbaar te stellen, waardoor de traditie voor twee jaar onderbroken werd. Nu geraakte Joseph III Kennedy verkozen als afgevaardigde in het Huis voor Massachusetts. Joseph - Joe voor de vrienden - is kleinzoon van Robert F. Kennedy, die in 1968 werd vermoord op een campagnebijeenkomst.

Een opvallende primeur was er gisteren voor Wisconsin. Daar raakte Tammy Baldwin, tot nu toe Democratisch Congreslid, verkozen als senator ten koste van haar Republikeinse tegenstander Tommy Thompson. Baldwin is niet alleen de eerste vrouw die voor Wisconsin in de Senaat zal zetelen, maar vooral de eerste openlijk homoseksueel in de Senaat.

Een aantal nieuwe gezichten betekent onvermijdelijk ook de aftocht van een aantal zetelende senatoren en afgevaardigden. Zo moest in Massachusetts zetelend Republikeins senator Scott Brown de aftocht blazen. Hij moest de duimen leggen tegen Elisabeth Warren, die in Massachusetts de eerste zetelende vrouwelijke senator zal zijn. De zetel valt op die manier weer in Democratische handen, nadat Republikein Brown deze in 2009 overnam na het overlijden van Democratisch boegbeeld Ted Kennedy.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud