Amerikaanse rellen eisen minstens twee doden

©AFP

De rellen in verschillende Amerikaanse staten tegen het politiegeweld lopen compleet uit de hand. In Indianapolis vielen minstens twee doden. In 15 staten wordt de nationale garde ingezet.

Duizenden Amerikanen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag op straat om te protesteren tegen het gewelddadige politieoptreden in Minneapolis, waarbij een blanke agent acht minuten lang zijn knie op de nek van de zwarte man George Floyd zette, die daardoor overleed. De helft van de 50 Amerikaanse staten heeft voor zondagavond een avondklok ingesteld. Zaterdagnacht werd die alvast massaal genegeerd. In 16 staten geldt een volledig uitgaansverbod.

De rellen lopen compleet uit de hand. Er wordt niet alleen geprotesteerd, maar ook massaal geplunderd en brandgesticht. Tientallen winkels en honderden auto's zijn in brand gestoken. 'Dit lijkt wel een oorlogszone', omschreef een journalist van CNN de chaos in Los Angeles.

In Indianapolis, de hoofdstad van de staat Indiana, vielen minstens twee doden door schietincidenten. Dat is door de politie in een persconferentie bevestigd. Lokale media spreken van drie doden. De politie stelt dat agenten niet betrokken waren en niet hebben geschoten. Ze onderzoekt de incidenten. Sommige Amerikanen proberen hun eigendommen te beschermen met vuurwapens. In Indianapolis zijn minstens 30 winkels of andere bedrijven kort en klein geslagen. Burgemeester Joe Hoggsett heeft een uitgaansverbod voor zondagnacht uitgevaardigd. Alleen mensen die naar het werk moeten, de hulpdiensten, essentiële overheidsdiensten en journalisten mogen hun huis verlaten.

Politiekantoor aangevallen

©AFP

Inmiddels verspreidt het protest zich naar steeds meer steden. In Los Angeles werden hippe winkels geplunderd, terwijl in Nashville, Tennessee brand werd gesticht in een rechtbank. In Ferguson, Missouri - dat in 2014 het toneel was van gewelddadig protest nadat de 18-jarige Michael Brown door een politieagent werd doodgeschoten - werd het politiecommissariaat aangevallen en beschadigd. In Jacksonville, Florida, werd een agent in de hals gestoken en overgebracht naar het ziekenhuis. In New York doken videobeelden op van agenten die hun patrouillewagen door de menigte probeerden te sturen, maar door actievoerders werden omsingeld en aangevallen. De wagen stopte, maar een tweede patrouillewagen zou wel op de menigte hebben ingereden. Het is niet duidelijk of daarbij gewonden zijn gevallen.

Nationale Garde

CNN meldt dat in zeker acht staten toestemming is gegeven de nationale garde op te roepen. Het gaat om Minnesota, Ohio, Georgia, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Utah en Texas. Ook de hoofdstad Washington doet er een beroep op. Enkele duizenden betogers probeerden zaterdag bij het Witte Huis te raken, en ook zondag is het weer zeer onrustig in Washington.

25
Avondklok
Volgens CNN hebben zeker 25 steden in 16 verschillende staten een avondklok ingesteld vanwege de massale betogingen.

De nationale garde behoort tot de reservestrijdkrachten van de VS. De gouverneur kan besluiten de gardisten in te zetten bij natuurrampen en andere noodsituaties.

De agent die knielde op de nek van Floyd is aangehouden en beschuldigd van moord. Maar zijn arrestatie kan de protesten en onlusten niet stoppen, ook al roepen veel zwarten op de vreedzame protesten niet te laten ontaarden in de vernielingen die nu plaatsvinden.

Het drama en de woedende reacties op het politieoptreden zwengelen in de VS voor de zoveelste keer het debat over de hardhandige aanpak van zwarte Amerikanen aan. Voor de autoriteiten is het daarbij zoeken naar een evenwicht tussen gehoor geven aan de kritiek en frustraties van een groot deel van de bevolking en de onrust en chaos te temperen.

'Recht om te demonstreren'

De afgelopen dagen hebben duidelijk gemaakt dat we een natie zijn die woedend is op onrechtvaardigheid.
Joe Biden
Amerikaanse democratische presidentskandidaat

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat Joe Biden veroordeelt het geweld bij het protest dat in de Verenigde Staten is losgebarsten, maar zei dat Amerikanen het recht hebben te demonstreren. 'Protesteren tegen zo'n wreedheid is terecht en noodzakelijk. Het is een volkomen Amerikaanse reactie', zei Biden in een verklaring. 'Maar gemeenschappen afbranden en onnodige vernietiging is dat niet. Geweld dat levens in gevaar brengt is dat niet. Geweld tegen bedrijven die de gemeenschap dienen is dat niet.' 

'De afgelopen dagen hebben duidelijk gemaakt dat we een natie zijn die woedend is op onrechtvaardigheid. Elke gewetensvolle persoon kan de rauwheid van de trauma's bij gekleurde mensen in dit land begrijpen, van de dagelijkse vernederingen tot het extreme geweld, zoals het gruwelijke doden van George Floyd', voegde hij eraan toe.

Donald Trump

President Donald Trump heeft gesproken met de familie van George Floyd, en zei dat zijn dood een 'zware tragedie is die nooit had mogen gebeuren'. Voorts zei hij dat hij 'het recht op vredig protest erkent'. Trump hekelde in zijn toespraak, die hij op Twitter zette, de 'anarchisten, antifa's, en aanhangers van extreemlinks die handelszaken vernielen en de onschuldigen terroriseren'. Hij stelt ook dat de politie en de Nationale Garde hard moeten ingrijpen om de relschoppers aan te pakken.

'Klein aantal'

©AFP

De gouverneur van Ohio, Mike DeWine, gaf toestemming voor de inzet van de nationale garde. 'Helaas is er een relatief klein aantal gewelddadige personen die een specifieke bedreiging vormt en een reële bedreiging voor onze wetshandhavers en de veiligheid van mensen in Columbus en Franklin County', zei DeWine.

Net als in Columbus is in veel steden een avondklok van kracht. Het gaat volgens CNN om zeker 25 steden in 16 staten, waaronder Philadelphia, Los Angeles, Atlanta, Louisville, Columbus en Minneapolis.

Corona

'Er is nog altijd een pandemie in de VS, die bruine en zwarte burgers harder treft.

Experts waarschuwen dat de rellen de verspreiding van het coronavirus in de hand kunnen werken. De anderhalvemeterregels worden niet gerespecteerd. De politie arresteerde - vaak hardhandig en met lichamelijk contact - meer dan 1.700 mensen. 'Er is nog altijd een pandemie in de VS, die bruine en zwarte burgers harder treft', zei burgemeester Keisha Lance Bottoms van Atlanta.

Brussel

In Brussel werd een pamflet uitgehangen aan het gerechtshof om te protesteren tegen politiegeweld. De actiegroep BLMBelgium, een verwijzing naar de leuze ‘Black Lives Matter’, roept via Twitter op tot een manifestatie in de hoofdstad. Voorlopig zijn alle manifestaties in België verboden wegens de regels van social distancing.

©AFP

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud