Eerste nederlaag: Biden moet kandidaat voor topbenoeming lossen

Neera Tanden trekt zich terug als Bidens bugdetchef ©AFP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidatuur van Neera Tanden voor een toppositie in zijn regering ingetrokken. Na verzet in de Senaat was haar positie niet langer houdbaar.

Het is de eerste keer dat Biden een kandidatuur voor een topfunctie in zijn regering intrekt. De president had Tanden gekozen om het Bureau voor Management en Budget te leiden.

Tanden, die de eerste gekleurde vrouw zou worden aan het hoofd van het machtige begrotingsagentschap, kreeg tegenstand wegens oude berichten op sociale media waarin ze Republikeinen aanviel.

Zeker drie senatoren verzetten zich tegen haar benoeming. Tanden had onder anderen senator en fractieleider Mitch McConnell vergeleken met Voldermort, de slechterik uit Harry Potter-boeken. Ook zei ze dat ‘een vampier een groter hart heeft dan Ted Cruz’.

Duizend tweets

Dat ze meer dan duizend tweets verwijderde en haar excuses aanbood voor haar opmerkingen uit het verleden kon niet baten.

In een brief vroeg Tanden aan Biden haar kandidatuur te schrappen. ‘Ik wil niet dat de voortdurende overweging van mijn nominatie een afleiding wordt van je andere prioriteiten’, klonk het. De president is van plan haar een andere functie in zijn administratie te geven.

Met de terugtrekking van Tanden is het de eerste keer dat een kandidaat voor de regering-Biden er niet in slaagt een goedkeuring van de Senaat te krijgen. De marge van de democraten in de Senaat is klein. Zowel de Republikeinen als de Democraten klokten begin januari af op 50 zitjes. Bij een stemming volgens partijlijnen is een stem van de Democratische vicepresidente Kamala Harris doorslaggevend.

Manchin

Opvallend is dat de Democratische senator Joe Manchin had laten weten tegen Tanden te stemmen. De ervaren Manchin is de oud-gouverneur van West-Virginia en verklaarde in het verleden 'erover te waken dat de regering uit onze zakken blijft'.

Toen Manchin er in 2018 de brui aan wilde geven, ging de Democratische partijtop voor hem door de knieën. Manchin is de enige verkozen Democraat in de klassiek Republikeinse mijnwerkersstaat. Bij de presidentsverkiezingen vergaarde Donald Trump er 40 procent meer stemmen dan Biden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud