Eerste uitslag in VS meteen gelijkspel

Obama veegt een traan weg op de verkiezingsmeeting in Des Moines, Iowa. ©REUTERS

De eerste uitslag in de Amerikaanse stembusslag is bekend. Geen van beide kandidaten wist echter een meerderheid te halen in het gehuchtje Dixville Notch. De 10 uitgebrachte stemmen daar werden gelijk verdeeld onder Barack Obama en Mitt Romney. In een gelijkaardige stemronde elders in de staat New Hampshire koos de meerderheid voor Obama.

Dixville Notch ligt helemaal in het noordoosten van de VS, in de staat New Hampshire. Daar gaan de kieslokalen al om middernacht open, een traditie die werd ingezet tijdens de verkiezingen van 1960, waarbij de Democraat John F. Kennedy zijn Republikeinse tegenstander Richard Nixon het nakijken gaf. Opvallend: in dat jaar stemden alle 9 stemgerechtigden in Dixville Notch voor Nixon.

Dit jaar liggen de kaarten duidelijk anders. De 10 stemmen die werden uitgebracht in hotel The Balsams, werden gelijk verdeeld onder Obama en Romney. Het zou wel eens een voorbode kunnen worden van een bijzonder spannende verkiezingsdag. Romney en Obama liggen nek aan nek, al mag de zittende president wel een lichte voorsprong in de cruciale swing states claimen.

Ook in Hart's Location, een ander dorpje in New Hampshire, kan extra vroeg gestemd worden. Ook daar zijn de resultaten intussen bekend. Daar haalde Obama het met 23 tegen 9 stemmen.

Waarschijnlijke kiezers

Die lijn lijkt zich door te trekken, indien we de laatste peiling van televisiestation ABC en de krant Washington Post mogen geloven. Die geeft Obama een voorsprong van 3 procentpunt op zijn Republikeinse uitdager. Volgens de poll komt Obama aan 50 procent en Romney aan 47 procent van de stemmen van de waarschijnlijke kiezers.

Van de ondervraagden zei 51 procent de manier goed te keuren waarop de eerste zwarte Amerikaanse president zijn werk doet. Dat is zijn hoogste score dit jaar. Van de waarschijnlijke kiezers denkt 55 procent dat Obama wordt herkozen. Volgens ABC is de opkomst bij deze stembusslag cruciaal.

De peiling is uitgevoerd tussen 1 en 4 november bij 2.345 waarschijnlijke kiezers. De foutenmarge bedraagt plusminus 2,5 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud