Eierschaarste door zware vogelgriep in de VS

Een bord waarschuwt voor vogelgriep aan de ingang van een kippenboerderij in Iowa ©REUTERS

De Verenigde Staten kreunen onder de zwaarste uitbraak van vogelgriep ooit in het land. 40 miljoen kippen en kalkoenen zijn al afgemaakt. Daardoor ontstaat nu een schaarste aan eieren.

De plaag woedt in de Midwest en brak al in december uit. Het erg besmettelijke virus houdt lelijk huis in 16 Amerikaanse staten en ook over de grens in Canada. Zowel kippenkwekerijen als privépersonen die hoenderen houden, zijn getroffen. Om verdere uitbreiding te voorkomen zijn al 40 miljoen vogels afgemaakt en vernietigd. Daaronder 32 miljoen leghennen.

Dat hoge cijfer heeft er mee te maken dat de eierproductie in de VS in handen is van reusachtige bedrijven. Als ook maar bij enkele dieren symptomen van vogelgriep worden ontdekt, moet de hele populatie er aan geloven. Vaak gaat het om een miljoen dieren of nog meer. Boerderijen die kippen voor de leg houden, hebben gemiddeld 1,5 miljoen dieren in de VS.

De massale slacht van legkippen heeft dramatische gevolgen voor de aanvoer van eieren. De eierprijs in de winkel is in enkele weken bijna verdubbeld. Van ‘gebroken’ eierproducten (eiwit, eigeel, diepvries…) die verwerkt worden in gebak en roomijs, is de prijs zelfs verdrievoudigd. Hier en daar ontstaan tekorten, wat vooral een probleem is voor grote industriële bakkerijen die veel eieren verwerken in hun producten.

Een lobbygroep van de bakkerijsector dringt er daarom bij het ministerie van Landbouw op aan om snel de invoer van eieren toe te staan. Dat zou een grote stap zijn voor de VS, die dankzij een lagekostenproductie nooit eerder eieren moesten invoeren.

De vraag is waar die eieren vandaan kunnen komen. Canada kampt door de vogelgriep zelf met eierschaarste en import uit Mexico is verboden omdat dat land onlangs ook met het virus kreeg af te rekenen. De meest logische import is vanuit Europa. Franse en Nederlandse eierproducenten hebben al interesse betoond om eieren naar de VS te verschepen. Maar door de verschillende voedselwetgeving in de Europese Unie en de VS ligt de export niet zo eenvoudig.

De Amerikaanse consument verbruikt gemiddeld bijna 260 eieren per jaar. Goldman Sachs becijferde vorige week de impact van de eiercrisis voor de consumenten op 7,5 tot 8 miljard dollar.

De uitbraak van het vogelgriepvirus heeft niet alleen economische gevolgen, maar bedreigt indirect ook de volksgezondheid. Enerzijds omdat het virus kan muteren en mensen kan besmetten, zoals enkele jaren geleden in Azië is gebeurd. Anderzijds omdat farmabedrijven afhankelijk zijn van (bevruchte) eieren om vaccins te maken tegen kinderziekten als bof of mazelen. Producenten als Merck & Co, Sanofi Pasteur of GlaxoSmithKline houden daarom zelf kippen, waarvan ze nu de gezondheid voortdurend in de gaten houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud