Elf doden bij aanslag op synagoge in Pittsburgh

Een agent van een speciaal interventieteam in de buurt van de schietpartij, de Tree of Life synagoge in Pittsburgh. ©REUTERS

De terreurdaad heeft zaterdag aan elf mensen het leven gekost. De dader is opgepakt.

Er vielen ook zes gewonden. Dat heeft Wendell Hissrich, de directeur voor openbare veiligheid van de stad in Pennsylvania, bekendgemaakt.

De dader was de 46-jarige Robert Bowers, die door de politie kon worden gevat. Hij riskeert de doodstraf, onder meer voor antisemitisch geweld, bevestigde de Amerikaanse minister van Justitie in een persbericht. 

Verdachte Robert Bowers. ©AFP

De man gebruikte bij de aanval een automatisch wapen en drie handvuurwapens. In de synagoge 'The Tree of Life' was een geboortedienst aan de gang, toen de dader zaterdag omstreeks 10 uur lokale tijd het vuur opende. Er zijn geen kinderen onder de slachtoffers, aldus Hissrich.

Bij de gewonden zijn vier politieagenten. Ook de dader raakte gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Volgens getuigen zou de schutter geroepen hebben 'dat alle Joden moeten sterven'. Op sociale media blijkt dat hij een wapenfreak is met een voorgeschiedenis van antisemitisme.

De synagoge bevindt zich in Squirrel Hill, in Pittsburgh, een wijk met een groot aantal Joden. Op een gemiddelde zaterdag vinden er tientallen vieringen plaats.

In Joodse middens wordt geschokt gereageerd op het geweld. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de 'verschrikkelijke antisemitische brutaliteit', en verzekerde dat het volk van Israël mee rouwt met de families van de doden. De minister voor Diaspora Naftali Bennett vliegt naar Pittsburgh om een bezoek te brengen aan de plaats delict en de lokale gemeenschap. Hij wil ook de begrafenis van de slachtoffers bijwonen.

Trump

De Amerikaanse president Donald Trump zei dat het drama anders had kunnen aflopen, als de synagoge beter bewaakt was geweest. 'Als ze binnen bescherming hadden gehad, was de uitkomst veel beter geweest', concludeerde de president. Trump kreeg na de schietpartij van journalisten de vraag of hij de wapenwetgeving tegen het licht wil houden. Hij liet doorschemeren daar weinig voor te voelen.

'Dit heeft er weinig mee te maken', stelde de president, die meer voelt voor het aanscherpen van de wetgeving over de doodstraf. 'Als mensen dit doen, moeten ze de doodstraf krijgen. En ze zouden daar geen jaren op hoeven te wachten. Nu gaan de advocaten en andere lui zich ermee bemoeien en duurt het weer tien jaar.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud