Energie- en huizencrisis voor Sandy-slachtoffers

Puin van verwoeste huizen in Union Beach, New Jersey - Foto Bloomberg

Na de doortocht van de orkaan Sandy blijven in New York en New Jersey het herstellen van de stroomvoorziening en het voorzien van huisvestiging voor tienduizenden mensen de voornaamste opdracht. Tienduizenden zijn dakloos geworden en de winter komt er aan.

In de zwaar getroffen kuststreken is momenteel 78 procent van de elektriciteitsvoorziening hersteld. Maar zowat 1,9 miljoen huizen en bedrijven moeten het een week na Sandy nog zonder stroom stellen. Dat betekent geen licht in huis, geen televisie of internet, maar veelal ook geen verwarming – veel Amerikaanse huizen zijn uitgerust met warmeluchtsystemen – en geen mogelijkheid om iets warms te maken om te eten of te drinken.

Intussen is het flink koud aan het worden, met temperaturen tegen het vriespunt en nadert een winterstorm. De overheden raden mensen daarom aan hun donkere huizen te verlaten en beschutting te zoeken op een warme, veilige plaats.

‘Langs de kust is de infrastructuur verdwenen’, zei de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg zondag. ‘Dingen die maanden of jaren vergden om op te bouwen, zijn weg. Het is mij niet duidelijk hoe snel we dat terugkrijgen.’

Omdat dinsdag in de VS presidentsverkiezingen worden gehouden, gaat er momenteel speciale aandacht naar het herstellen van de elektriciteit op plaatsen waar moet gestemd worden, zoals openbare gebouwen of scholen. In New York zelf werden al voor een 60-tal stembureaus een ander onderkomen gezocht.

Huizencrisis

Nog een groter probleem is zo mogelijk de huisvesting. Gouverneur Andrew Cuomo van de staat New York en burgemeester Michael Bloomberg van de stad New York waarschuwden zondag voor een huizencrisis, na de doortocht van orkaan Sandy. Tienduizenden mensen moeten dringend gehuisvest worden, voor de winterkou eraan komt.

‘De mensen zitten in huizen die onbewoonbaar zijn. Het wordt meer en meer duidelijk dat ze daar niet kunnen blijven als de temperatuur daalt en er geen verwarming is’, verklaarde Cuomo op een persconferentie. Heel wat mensen willen hun woning nog niet verlaten, maar zullen daar waarschijnlijk toe verplicht worden.

Terwijl de gouverneur het had over ‘tienduizenden’ slachtoffers, sprak Bloomberg van 30.000 à 40.000 mensen alleen in de stad New York. ‘Ik weet niet of iemand ooit al voor zoveel mensen van de ene op de andere dag huisvesting heeft geregeld’, aldus de burgemeester.

Donoren

Privébedrijven springen doorgaans bij in de Verenigde Staten als zich grote rampen voordoen. Het Amerikaanse Rode Kruis kreeg al bijna 85 miljoen dollar noodhulp om slachtoffers bij te staan. Het geld is afkomstig van donoren als Wal-Mart, JPMorgan Chase, Citigroup, Pepsico en Walt Disney. Sommige bedrijven leveren ook rechtstreeks voedselhulp.

Volgens risicobeheerspecialist Eqecat heeft Sandy in de VS voor 50 miljard dollar economische schade aangericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud