Advertentie
Advertentie

Europa steunt Merkel in spionagezaak

Duits kanselier Angela Merkel liet Amerikaanse president Barack Obama weten 'not amused' te zijn over de afluisterpraktijken van de NSA (foto: AFP) ©AFP

Europees president Herman Van Rompuy geeft de VS een uitbrander over de vermeende spionage-activiteiten. Duitsland en Frankrijk gaan opheldering vragen in Washington over het aftappen van telefoons, waaronder die van kanselier Angela Merkel.

'De relaties tussen Europa en de VS zijn gebaseerd op respect en vertrouwen', zo verklaarde Van Rompuy na afloop van het lange diner van Europese staats- en regeringsleiders in Brussel. Dat de VS jarenlang het mobieltje van kanselier Angela Merkel aftapten, zorgde voor een verhitte discussie.

De verklaring van Van Rompuy werd door alle 28 EU-leiders goedgekeurd, dus ook de Britse premier David Cameron. Frankrijk en Berlijn kondigden bovendien aan dat ze de VS om opheldering gaan vragen over mogelijke spionagezaken. Ze riepen de landen die dit wensen op, zich bij dit maneuvre aan te sluiten. Op de Europese top van december wordt opnieuw overlegd over cyberbeveiliging.

Di Rupo

Er is alleszins veel steun voor het Frans-Duits initiatief. 'Ik ga dit eerst bespreken met de collega's in Den Haag, maar ik kijk er uiteraard wel heel positief naar. Omdat het ook een manier is om op een positieve manier, toekomstgericht, dit probleem op te lossen dat we op dit moment hebben met de Amerikanen.' Zo verklaarde de Nederlandse premier Mark Rutte.

Belgisch premier Elio Di Rupo staat eveneens positief tegenover het initiatief. Hij suggereerde, zonder het met zoveel woorden te zeggen, dat het ook de Amerikanen waren die achter de spionage bij Belgacom zaten. 'Er was een duidelijke wens, niet om te vernietigen, maar om te weten,' aldus Di Rupo.

Di Rupo legde uit dat inlichtingendiensten moeten dienen om terrorisme te bestrijden, 'niet om elkaar te bespioneren'. Hij ontwaarde naar eigen zeggen al signalen bij de Amerikaanse president Barack Obama en diens buitenlandminister John Kerry dat ze zich 'in zulke dynamiek willen inschrijven'.

Snowden

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft in het verleden telefoongesprekken van 35 wereldleiders afgeluisterd. Dat blijkt uit geheime documenten die klokkenluider Edward Snowden lekte, meldt de Britse krant The Guardian.

Uit de documenten die Snowden lekte, blijkt dat de NSA hoge ambtenaren aanmoedigde om contactgegevens van belangrijke buitenlandse politici te delen. Zo zou een hoge functionaris de NSA 200 nummers hebben overhandigd, waaronder die van 35 wereldleiders.

Wie de 35 wereldleiders zijn, is niet bekend. Maar eerder stond Washington al in zijn hemd toen bleek dat de VS ook de telefoons van de leiders van belangrijke Latijns-Amerikaanse partners als Mexico en Brazilië afluisterde.

Dilma Rousseff, de presidente van Brazilië, gaf daarover vorige maand bij de Verenigde Naties nog een vlammende speech aan het adres van Obama. De president zat toen zelf in levende lijve in de zaal.

Angela Merkel

Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, verzekerde dat de VS Merkel niet afluisteren en dat in de toekomst ook niet zullen doen. Dat was ook de boodschap die Obama zelf telefonisch gaf aan Merkel. Maar of dat in het verleden wel gebeurd is, wilde de woordvoerder niet kwijt.

'Vrienden bespieden elkaar niet', was de reactie van Merkel bij haar aankomst op de Europese Top in Brussel. 'We zijn bevriend met Amerika, maar er moet vertrouwen zijn onder partners. Dat vertrouwen heeft een knauw gekregen en zal moeten worden hersteld'. Ook andere Europese leiders veroordeelden de praktijken.

Imagoschade

Het is een publiek geheim dat zelfs bondgenoten mekaar bespioneren, hoe trouw de banden ook zijn. Maar de VS lijden wel heel veel imagoschade nu de beschuldigingen in de door de NSA-klokkenluider Edward Snowden ontketende affaire zo open en bloot gebeuren.

The Wall Street Journal citeert Marin Sorrell, CEO van ‘s werelds grootste reclamebureau WPP. ‘Alleen al de suggesties dat afgeluisterd werd, komen hard aan. Voor het merk Amerika is dit niet goed.’

Vrijhandelsakkoord

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle riep de Amerikaanse ambassadeur John Emerson al op het matje.

De Duitse sociaaldemocraten, waaronder Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, wil de vrijhandelsgesprekken tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten op de helling zetten. 'Ik vind dat we de gesprekken moeten onderbreken,' aldus Schulz. 'Er zijn een aantal standaarden waar we beiden aan moeten doen. Anders heeft het geen zin om te praten.'

Geen van de 28 regeringsleiders bleek donderdag bereid Schulz te volgen. Di Rupo zei dat die idee was afgeketst: 'We willen chantage vermijden.'

Digitale economie

De EU-leiders willen dat er voor 1 januari strikte regels komen voor het beveiligen van persoonlijke gegevens op het net. Europees commissaris voor Justitie, Viviane Reding, stelde diie wetgeving op databescherming begin 2012 voor, lang voor de affaire-Snowden uitbrak. Ze hoopte met de huidige afluisterschandalen een akkoord te krijgen voor de Europese verkiezingen.

'We geven onszelf iets meer tijd,' zo erkende Van Rompuy donderdagnacht. Maar 2015 blijft ambitieus, klinkt het bij EU-diplomaten. Het gaat immers om complexe en vaak technische wetgeving.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud